Conflictul Coreea de Nord-Statele Unite și declarațiile președintelui Moon Jae-in

Ruxandra Motoi | 23 august 2017
Prima conferință de presă a ... +
Prima conferință de presă a președintelui Moon Jae-in, din 10 mai 2017 -

Cu ocazia aniversării a 72 de ani de la eliberarea Coreei de sub ocupația japoneză (ocupație ce a durat din 1910 și până în 1945), luni, 15 august 2017, președintele Coreei de Sud a susținut un discurs comemorativ de aproximativ 30 de minute, în care a atins și problematica securității din Peninsula Coreeană.

Acest discurs a reprezentat prima ocazie în care președintele Moon Jae-in s-a adresat publicului sud-coreean în ceea ce privește tensiunile create în Peninsula Coreeană în urma „războiului verbal” dintre Coreea de Nord și Statele Unite început pe 8 august, tensiuni care au escaladat până în punctul în care Coreea de Nord a amenințat cu lansarea unor rachete care să cadă în apropiere de insula Guam, teritoriu american unde se află și o importantă bază militară a Statelor Unite. În cadrul discursului, președintele Moon Jae-in a făcut clară poziția Coreei de Sud în ceea ce privește situația tensionată din ultimele zile, subliniind faptul că problema securității din Peninsula Coreeană trebuie rezolvată de către Coreea de Sud prin mijloace proprii, sugerând astfel un rol mult mai activ al statului sud-coreean în cadrul alianței cu Statele Unite. De asemenea, rămânând fidel principiilor sale pacifiste, acesta a afirmat faptul că guvernul sud-coreean va face tot ce se poate pentru a preveni un conflict armat, întrucât „izbucnirea unui al doilea război în Peninsula Coreeană nu este acceptabilă”. Moon a subliniat încă o dată că sancțiunile și presiunea pusă pe statul nord-coreean nu sunt decât mijloacele prin care se dorește să se ajungă la negocieri cu acesta, nicidecum la un conflict militar.

Discursul președintelui Moon Jae-in nu s-a remarcat însă doar ca o adresă pentru publicul sud-coreean îngrijorat de propria soartă în urma acestei perioade tensionate, ci a reprezentat și un mesaj destul de clar pentru aliatul Coreei de Sud, respectiv Statele Unite. Cu toate că președintele Moon Jae-in a declarat în discursul său faptul că atât Coreea de Sud, cât și de Statele Unite, sunt de acord în ceea ce privește dorința de a soluția această situație tensionată în mod diplomatic, acesta nu a ezitat să afirme că decizia finală va aparține Coreei de Sud în orice „acțiune militară pe teritoriul Peninsulei Coreene,” nimeni neavând astfel dreptul de a demara acțiuni militare fără acordul guvernului sud-coreean. Mesajul președintelui Moon poate fi privit astfel ca un avertisment la adresa liderului Statelor Unite, întrucât cu doar câteva zile înainte președintele Trump a declarat că, dacă Coreea de Nord continuă să amenințe Statele Unite, răspunsul acesteia va fi unul cu „foc și furie nemaiîntâlnite până acum”. Deși oficiali ai administrației de la Washington au declarat că această remarcă a președintelui Trump a fost una spontană, nu poate fi negat că aceasta a contribuit la o nouă serie de amenințări din partea statului nord-coreean, care la rândul lor au stârnit replica „mult mai dură” a președintelui Trump, astfel contribuind la escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreeană.

Avertismentul din cadrul discursului de luni al președintelui Moon Jae-in a fost reluat de către acesta în cadrul unei ședințe de presă de joi, 17 august. Această zi a marcat trecerea a 100 de zile de când Moon Jae-in a devenit președintele Coreei de Sud, ocazie cu care Casa Albastră a organizat o ședință de presă de aproximativ o oră, în care președintele sud-coreean a primit întrebări pe diverse teme, prima fiind legată chiar de conflictul dintre Coreea de Nord și Statele Unite. Astfel, că acesta a afirmat, din nou, că decizia de a demara orice acțiune militară pe teritoriul peninsulei aparține doar Coreei de Sud și că „Statele Unite și președintele Trump au promis să discute în avans orice opțiune împotriva Coreei de Nord și să obțină mai întâi acordul nostru, indiferent despre ce opțiune este vorba.” Accentuând încă o dată importanța aducerii Coreei de Nord la masa negocierilor, Moon a afirmat că este dispus și să trimită agenți diplomatici în statul nord-coreean „dacă condițiile vor fi unele potrivite unui astfel de dialog”, prin aceste condiții fiind vorba mai ales de încetarea provocărilor din partea Coreei de Nord.

Chiar dacă alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite are ca scop menținerea păcii, politicile de dialog și negociere ale președintelui Moon Jae-in față de Coreea de Nord, precum și mesajul său recent față de rolul Coreei de Sud în cadrul alianței, pot să ducă la o diferență de opinii între cele două state; SUA exclude orice posibilitate de dialog cu statul nord-coreean dacă acesta nu renunță la programul său nuclear, în timp ce Coreea de Sud vede dialogul ca fiind mijlocul prin care Coreea de Nord poate fi determinată să renunțe la acest program. De aceea este important, mai ales în această perioadă de criză, ca cele două state aliate să aibă înainte de toate o comunicare eficientă între ele.

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza