China şi Singapore: un nou exerciţiu naval la orizont

Alexandra Roșca | 14 septembrie 2016
RSS Steadfast și RSS Vigilance ... +
RSS Steadfast și RSS Vigilance patrulând prin apele Mării Chinei de Sud, în timpul exercițiului CARAT din 2010 -

Duminică, 11 septembrie, fregata RSS Steadfast din clasa Formidable a flotei navale a Republicii Singapore a desfășurat un exercițiu naval împreună cu fregata Jingzhou din clasa Jiangkai II a Armatei de Eliberare a Poporului, în apele fluviului Yangtze. RSS Steadfast a ajuns în portul Shanghai pe data de 8 septembrie, după ce a participat la cel mai mare exercițiu maritim internațional, care a avut loc în Hawaii – RIMPAC (Rim of the Pacific Exercise).

Exercițiul ce a avut loc între China și Singapore a durat o jumătate de zi și a implicat prezența unui personal de aproximativ 200 de oameni din partea ambelor forțe navale. Cele două flote au desfășurat acest exercițiu sub egida protocolului privind întâlnirile neplănuite pe mare ale vaselor maritime militare (Code for Unplanned Encounters at Sea – CUES), încheiat în anul 2014 de către cele 21 de stat membre ale Simpozionul Naval al Pacificului de Vest, printre care și China și Singapore. Astfel, acțiunea s-a concentrat în special pe exerciții de comunicare și manevre navale.

Ministerul Apărării al Republicii Singapore a declarat faptul că acest exercițiu este de natură să întărească procesul de cooperare dintre cele două forțe navale. La rândul său,  comandantul flotei navale a Republicii Singapore, Cheong Kwok Chien a afirmat faptul că va profita de orice ocazie pentru a spori gradul de interacțiune și sprijinul reciproc dintre cele două flote. De asemenea, el a mai subliniat faptul că aceasta este a doua oară când o navă de război singaporeză ancorează în Shanghai. Prima intrare a unei nave de război singaporeze în China s-a petrecut în anul 2008, atunci când flota Republicii Singapore a susținut un exercițiu militar cu marina de război chineză pe râul Yangtze.

Acesta este cel de-al doilea exercițiu desfășurat între cele două forțe maritime în ultimii ani. Precedenta întâlnire dintre China și Singapore în materie de cooperare navală a avut loc în luna mai a anului 2015, în Marea Chinei de Sud, eveniment cunoscut sub numele de Exercițiul de Cooperare Maritimă.  Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de patru zile, pe parcursul cărora au fost etalate nave de luptă convenționale, urmate de o serie de exerciții aeriene și terestre. Întâlnirea dintre flotele celor două țări a marcat debutul interacțiunii în domeniul naval și militar, aceasta fiind percepută drept o bună ocazie pentru a pune bazele unei cooperări mutuale și de durată.  Exercițiu a avut și o importanță simbolică deoarece s-a sincronizat cu un alt eveniment: anul 2015 a marcat aniversarea a 25 de ani de la debutul relațiilor diplomatice dintre China și Singapore.

| 14 septembrie 2016|Categories: Asia de Sud-Est, China, Securitate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza