China și Coreea de Sud marchează 25 de ani de relații diplomatice

Ruxandra Motoi | 4 septembrie 2017
Steagurile Chinei și Coreei de ... +
Steagurile Chinei și Coreei de Sud -

Pe 24 august 2017, China și Coreea de Sud au sărbătorit 25 de ani de când au stabilit relații diplomatice, în 1992, la o zi după încheierea relațiilor diplomatice dintre Coreea de Sud și Taiwan. Astfel, săptămâna trecută, cele două țări au sărbătorit acest eveniment, însă nu printr-un eveniment comun și deloc ostentativ.

Cele două state obișnuiau să marcheze această ocazie împreună o dată la fiecare cinci ani, de obicei într-o manieră plină de fast pentru a indica strânsele relații bilaterale pe care le au. Faptul că împlinirii unui sfert de secol de la stabilirea relațiilor diplomatice nu i s-a acordat așa de multă atenție, fiind sărbătorită și în mod separat, arată că relațiile dintre China și Coreea de Sud se află încă într-un stadiu nesigur, acestea deteriorându-se destul de rapid în urma deciziei fostei administrații coreene de a instala sistemul de apărare antirachetă THAAD în Peninsula Coreeană. Deși venirea la conducere a unui nou președinte în Coreea de Sud a adus inițial și o decizie de amânare a instalării sistemului de apărare antirachetă, în urma tensiunilor dintre Coreea de Nord și SUA din luna august, președintele Moon Jae-in a decis ca instalarea sistemului să se fie reluată, chiar grăbind întreg procesul, decizie care nu a ajutat la îmbunătățirea relațiilor dintre Seul și Beijing.

Deși evenimentele de sărbătorire au fost organizate în mod separat, liderii celor două state și-au transmis reciproc mesaje de felicitare, fiind de acord că „relațiile sino-coreene sunt cea mai mare prioritate”. Potrivit surselor coreene, decizia de a marca acest eveniment în mod separat a venit chiar din partea Chinei, la doar câteva zile după ce președintele sud-coreean Moon și-a dat acordul pentru instalarea a patru noi lansatoare de rachetă în cadrul sistemului de apărare antirachetă THAAD. Astfel, statul chinez a informat statul sud-coreean de organizarea unui eveniment în data de 23 august la un hotel din Seul, eveniment la care au participat aproximativ 400 de invitați, incluzând purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale, Chung Sye-kyun. Cu această ocazie, ambasadorul chinez în Coreea de Sud, Chu Guohong, a afirmat că relațiile sino-coreene s-au deteriorat pe parcursul ultimului an „din cauza unui motiv binecunoscut de toți”, sugerând totodată patru metode prin care relația dintre cele două țări poate fi îmbunătățită pe viitor. Viceministrul afacerilor externe al Coreei de Sud, Lim Sung-nam, care a reprezentat Guvernul sud-coreean la acest eveniment organizat de Ambasada Chinei, a recunoscut că există anumite dificultăți în relațiile dintre cele două țări, menționând că ceea ce contează este o bună comunicare între cele două state pentru a putea soluționa problemele respective.

În ceea ce privește Ambasada Coreei de Sud de la Beijing, aceasta a sărbătorit în ziua de 24 august printr-un eveniment organizat la un hotel din capitala Chinei, eveniment la care oficialul de cel mai înalt rang trimis de către statul chinez a fost ministrul științei și tehnologiei al Chinei, Wan Gang. Acesta nu este membru al Partidului Comunist al Chinei, iar faptul că a fost invitatul ce a reprezentat guvernul chinez la acest eveniment organizat de Ambasada Coreei de Sud întărește și mai mult poziția fermă a Chinei față de evoluția recentă a situației controversate legată de sistemul de apărare THAAD.

Având în vedere poziția destul de fermă a Beijingului în ceea ce privește instalarea sistemului de apărare THAAD în Coreea de Sud, este de așteptat ca relațiile dintre cele două țări să nu se îmbunătățească rapid prea curând, sărbătorirea a 25 de ani de relații diplomatice fiind un exemplu în acest sens. Cu toate acestea, amenințările tot mai dese din partea Coreei de Nord pot deveni punctul comun care să determine cele două state să recurgă la rezolvarea disputelor printr-o bună comunicare.

| 4 septembrie 2017|Categories: Geopolitică, Peninsula Coreeană|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza