China, Pakistan, Afganistan și Tadjikistan – aliați în lupta antiteroristă

Georgiana Boboc | 14 august 2016
Granița dintre China și Pakistan, ... +
Granița dintre China și Pakistan, provincia Xinjiang -

Oficialii chinezi au anunțat că vor încheia un mecanism de cooperare împreună cu Pakistan, Afganistan și Tadjikistan, în vederea combaterii terorismului islamist, aflat în creștere în regiunea Asiei. Pe data de 4 august, liderii militari ai celor patru state s-au reunit în provincia chineză Xinjiang pentru a pune bazele Mecanismului Cvadrilateral de Cooperare și Coordonare (Quadrilateral Cooperation and Coordination Mechanism) care va permite statelor participante să coopereze în acțiuni de contra-terorism și obținere și împărtășire de informații.

Acest mecanism apare pe fondul acutizării mișcărilor teroriste și islamiste care amenință securitatea națională a acestor state. Pakistan și Afganistan sunt deja parteneri cu Statele Unite în lupta împotriva terorismului, având în vedere faptul că ambele au avut confruntări cu grupări islamiste precum Al-Qaeda și cele ale talibanilor. De asemenea, și Tadjikistan se confruntă cu problema militanților islamiști.

De cealaltă parte, guvernul de la Beijing a întâmpinat o serie de probleme cu militanții islamiști din provincia sa vestică Xinjiang, care se învecinează cu Asia Centrală, dar și cu Pakistan, provincie unde locuiesc numeroși etnici uiguri, de religie islamică. În ultimii ani, autoritățile chineze au acuzat militanții din Xinjiang că ar fi responsabili pentru mai multe atacuri teroriste comise pe teritoriul chinez, în provincii și orașe situate la mare distanță de Xinjiang, precum Kunming sau Beijing, astfel că misiunea de combatere a terorismului a devenit extrem de importantă pe agenda Chinei. Aceasta nu se teme doar de grupările locale din Xinjiang, ci și de Statul Islamic și de o posibilă cooperare a ISIS cu militanții islamiști uiguri, în cazul în care ISIS și-ar stabili o bază permanentă în Afganistan.

Musulmanii uiguri sunt o comunitate de suniți de origine turcică, localizați în nord-vestul Chinei, în regiunea Xinjiang, și una dintre cele 55 de minorități etnice recunoscute în China. Motivul radicalizării și apariției unor mișcări islamiste în rândul acestora este cauzat de sentimentului de opresiune a guvernului chinez, considerând că guvernul de la Beijing le limitează drastic libertatea religioasă. Astfel s-a creat o relația tensionată cu autoritățile centrale. Etnicii uiguri afirmă că nu le sunt respectate drepturile politice și că nu sunt liberi să își promoveze identitatea culturală și religioasă și nici să exploateze resursele din regiunea unde locuiesc.

Orașul Urumqi din Xinjiang, China
Orașul Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, ... +
Orașul Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, China -

În eforturile guvernului de la Beijing de a ține sub control minoritarii uiguri, un rol important îl are și relația cu Afganistan, care s-a angajat să coopereze cu China în schimbul oferirii sprijinului militar și alocării de investiții chineze în regiune. Astfel, în ianuarie 2015 autoritățile afgane au extrădat o serie de etnici uiguri, acțiuni urmate de promisiunea Chinei de a oferi Afganistanului sprijin militar în valoare de 70 de milioane de dolari. China, totodată, sprijină Pakistan și Statele Unite în misiunea de a încheia pacea cu talibanii din Afganistan. Până acum, o delegație talibană a avut două întâlniri cu oficialii chinezi în luna iunie, ceea ce arată rolul tot mai important pe care Beijingul și-l asumă în menținerea păcii pe plan regional.

Acest rol și relațiile cu Afganistan și Pakistan au și o importanță economică, în ultimii ani interesul economic al Chinei, pentru cele două țări, crescând semnificativ.  Astfel, în 2015 China și Pakistan au inaugurat Coridorul Economic China-Pakistan, un plan de 46 de miliarde de dolari, cu scopul de a crea o rețea de șosele, căi ferate și conducte din vestul Chinei până în portul Gwadar, din Marea Arabiei, trecând prin Pakistan. Experții afgani arată astfel că implicarea Beijingului în procesul de menținere a păcii în Pakistan și Afganistan are legătură cu interesele economice din regiune ale Chinei.

Despre autor:

Georgiana Boboc este analist RISAP. Ea urmează un Masterat de Relații Internaționale în China, în cadrul China Foreign Affairs University. Vorbitoare de limbă chineză, Georgiana este interesată, în mod deosebit, de politica externă a Chinei, rolul statului chinez în sistemul internațional precum și relația acestuia cu marii actori, precum Statele Unite și Rusia.

Comenteaza