China nu a uitat cel de-al Doilea Război Mondial

Ramona Bloj | 3 septembrie 2015
Președintele chinez, Xi Jinping, salută ... +
Președintele chinez, Xi Jinping, salută trupele de la parada militară din Beijing, de pe 3 septembrie 2015 -

Pe 3 septembrie 2015 a avut loc parada chineză pentru comemorarea victoriei în cel de-al doilea Război Mondial.

Luna aceasta este o lună în care se face apel la memoria istorică: septembrie 2015 marchează 70 de ani de la victoria Aliaților împotriva puterilor Axei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Autoritățile de la Beijing au comemorat, pe 3 septembrie, cei 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, denumit adesea în China „Războiul de Rezistență al Poporului Chinez Împotriva Agresiunii Japoneze”, printr-o paradă militară grandioasă în Piața Tiananmen, un adevărat spectacol de etalare a puterii militare chineze. Făcând adesea referire la ea însăși ca la Aliatul Uitat din timpul războiului, China caută recunoaștere pentru contribuția sa în obținerea victoriei de către Aliați. 30 de lideri, printre care președintele rus Vladimir Putin, președinta sud-coreeană Park Geun-hye și secretarul general al ONU Ban Ki-moon au asistat la paradă, precum și personalități controversate, ca fostul prim-ministru britanic Tony Blair sau președintele sudanez Omar al-Bashir, pus sub acuzare de către Tribunalul Penal Internațional.

Intrată în război încă din 1937, când Japonia și-a lansat invazia, China a suferit în cei 8 ani de război, conform autorităților de la Beijing, pierderea a 14 de milioane de vieți omenești.

Parada, la care au participat aproximativ 12.000 soldați și 200 de aeronave, precum și tancuri și rachete, inclusiv racheta balistică anti-navă Dongfeng-21 D (poreclită „carrier killer”), a fost prezidată de președintele Xi Jinping care a anunțat în discursul său o reducere a contingentelor armatei cu 300.000 de trupe, declarând  totodată că „țara sa nu caută hegemonie sau expansiune. China nu va provoca suferința sa trecută nici unei alte națiuni. Scopul comemorării noastre este acela de a păstra istoria în minte, de a-i  onora pe toți cei care și-au dat viața, de a prețui pacea și de a ne deschide către viitor. Războiul a cauzat peste 100 de milioane de victime militare și civile. China a suferit peste 35 de milioane de victime, iar Uniunea Sovietică a pierdut peste 27 de milioane de vieți. Războiul este ca o oglindă. Privind-o, putem înțelege mai bine valoarea păcii. China va rămâne angajată într-o dezvoltarea pașnică. Noi, chinezii, iubim pacea. Acest mare triumf a pus capăt umilirii naționale a Chinei.”

La finalul paradei, mii de baloane și porumbei au fost eliberați deasupra pieții Tiananmen.

Potrivit agenției de presă chineză, peste 80% din echipamentele prezente la paradă au fost arătate publicului general pentru prima dată.

Ceea ce a marcat totodată parada a fost absența răsunătoare a liderilor occidentali. Văzută fie ca o extravaganță militară, fie ca o modalitate de a distrage atenția de la problemele economice cu care China se confruntă, parada a atras numeroase reacții; Roderick MacFarquhar de la Universitatea Harvard și fost deputat britanic, este de părere într-un interviu acordat pentru The Guardian, că scopul principal al paradei este acela de a-i consolida lui Xi imaginea de mare lider naționalist, folosindu-se de istoria războiului pentru a alimenta sentimentul anti-japonez: „Sentimentele privind Japonia pot fi trezite foarte ușor și aceasta este o modalitate prin care Xi Jinping încearcă să-și consolideze poziția, astfel încât să fie dificil de înlăturat.”  

O discuție adiacentă provocată de comemorarea victoriei este rolul pe care Partidul Naționalist l-a avut în timpul războiului și minimalizarea acestuia prin propagandă de către Partidul Comunist.

Memoria ororilor războiului a determinat și un gest diplomatic din partea Israelului: într-un clip video postat de ambasada Israelului la Beijing pe 26 august, sunt adresate mulțumiri orașului Shanghai pentru adăpostirea a aproximativ 20.000 de evrei care au fugit de persecuții înaintea și în timpul celui de-al doilea Război Mondial. La finalul videoclipului, însuși prim-ministrul Netanyahu își exprimă recunoștința: „Suntem veșnic recunoscători și nu vom uita niciodată. Vă mulțumim.”

| 3 septembrie 2015|Categories: China, Geopolitică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ramona Bloj este fost intern RISAP. Printre domeniile sale de interes se numără dezvoltarea durabilă a societății și schimbările climatice văzute ca o amenințare la adresa securității naționale, precum și poziția Chinei în sistemul internațional.

Comenteaza