China-Malaysia și cooperarea în domeniul apărării

Alexandra Roșca | 8 noiembrie 2016
Discursul lui Najib Razak, cu ... +
Discursul lui Najib Razak, cu ocazia vizitei sale din China -

Prim-ministrul Malaysiei, Najib Razak, a efectuat pe data de 1 noiembrie o vizită în Beijing, vizită în urma căreia China și Malaysia au semnat un acord în domeniul apărării.

Cele două țări au convenit ca flotele lor militare să coopereze mai intens în delicata zonă a Mării Chinei de Sud, cu scopul de a asigura pacea și stabilitatea în zonă, dar și pentru a încerca consolidarea încrederii reciproce dintre China și Malaysia.

Najib a fost întâmpinat pe 1 noiembrie de către omologul său Li Keqiang în Beijing. Cei doi au asistat la semnarea a 9 acorduri și a unui memorandum de înțelegere legat de cooperarea în domeniul apărării. Viceministrul de externe al Chinei, Liu Zhenmin, a afirmat că, în urma întrevederii dintre cei doi prim-miniștrii, au fost stabilite direcții referitoare la cooperarea dintre cele două țări și că, în mare parte, aceasta se va concentra pe colaborarea în domeniul naval. În acest sens, Malaysia va achiziționa patru nave chineze, special destinate operațiunilor care se desfășoară în apropiere de țărm. Două dintre acestea vor fi construite în China, iar celelalte două în Malaysia.

De asemenea, Liu a menționat faptul că cele două părți au stabilit și domeniile de interes pe care ambele țări urmează a se axa, printre acestea numărându-se infrastructura, educația, turismul, agricultura și comerțul. În planul infrastructurii, China și Malaysia își vor concentra eforturile în vederea construirii unui drum feroviar pe coasta de est a Malaysiei și a unei conducte de petrol și gaz în Sabah, o provincie mai puțin dezvoltată a Malaysiei, de pe insula Borneo. Totodată, China plănuiește construcția unei căi ferate care să lege Singapore de sud-vestul Chinei, aceasta urmând să treacă prin Malaysia.

În ceea ce privește conflictul din Marea Chinei de Sud, Malaysia are, la fel ca celelalte state implicate în această dispută, propriile pretenții teritoriale, aceasta fiind interesată de zona aflată în nordul insulei Borneo. Deși luna trecută, Najib a declarat faptul că Malaysia nu va face compromisuri în ceea ce privește aceste pretenții teritoriale, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Li Keqiang, prim-ministrul Malaysiei a subliniat faptul că este dispus să utilizeze dialogul și negocierea pașnică în vederea ameliorării tensiunilor din zonă.

Schimbarea de perspectivă a lui Najib Razak vine într-un moment în care acesta se află într-un proces de reconstrucție a credibilității în rândul publicului după ce, în anul 2015, acesta a fost implicat într-un mare scandal de corupție. Prim-ministrul Malaysiei a fost acuzat că a direcționat sume de bani din fondul de investiții pe care acesta l-a creat în anul 2009, cunoscut sub numele de 1MDB (1 Malaysia Development Berhad), către companii fictive și conturi bancare aflate în paradisuri fiscale din Singapore, Elveția și Luxemburg. Deși acesta a negat acuzațiile care i s-au adus, imaginea lui Najib a avut mult de suferit ca urmare a acestui scandal.

În acest sens, prim-ministrul Malaysiei face eforturi pentru a stabili o legătură solidă cu China. Acest lucru vine ca urmare a răcirii relației cu Statele Unite ale Americii, după ce Departamentul de Justiție al acesteia a intentat un proces împotriva lui Najib Razak pe tema scandalului în care acesta a fost implicat.

Vizita prim-ministrului Malaysiei în China pune bazele unei noi dimensiuni în relația dintre cele două țări, relație care se dorește a aduce beneficii mutuale ambelor părți.

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza