China, liderul neașteptat al luptei împotriva încălzirii globale

Eduard Popa | 4 decembrie 2016

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii a luat prin surprindere nu doar electoratul american, ci și liderii de pe tot mapamondul. Din România în Africa de Sud și din Canada până în China, liderii globali au fost nevoiți să șteargă numele lui Hillary Clinton de pe scrisoarea de felicitare și să îl treacă în schimb pe cel al lui Donald Trump.

De asemenea, analiștii de geopolitică și relații internaționale s-au văzut puși în situația de a arunca totul în aer pentru a face noi predicții cu privire la viitoarea politică externă a Statelor Unite ale Americii sub mandatul lui Trump. De la război mondial, la o alianță neașteptată cu Putin sau chiar la apeluri la calm întru ieșirea din starea isterică, analiștii de geopolitică au dat dovadă în aceste zile de o eterogenitate ieșită din comun. Asta și pentru că toată campania candidatului republican s-a bazat mai multe pe slogane, în schimbul unor direcții clare în politica externă.

Unul dintre laitmotivele lui Trump în lunile ce au trecut a fost obsesia sa pentru „China” și locurile de muncă pe care statul chinez le-a furat Americii. Mai mult, în 2012, omul de afaceri spunea că încălzirea globală este o farsă pusă la cale de autoritățile de la Beijing pentru a fura slujbele americanilor și în întreaga campanie electorală a perpetuat teoria că încălzirea globală nu există. Spre deosebire de alte declarații ale lui Trump care păreau a fi făcute doar pentru a se pune în contradicție cu administrația Obama și a câștiga cât mai mult electorat anti-establishment, opinia miliardarului cu privire la încălzirea globală ar trebui să fie cea care oferă cele mai multe emoții comunității internaționale.

Documentarul Before the Flood, realizat de cei de la National Geographic, cu Leonardo DiCaprio în prim-plan, ne arată că mai avem o foarte mică marjă de eroare în care să întoarcem cursul planetei, iar primii pași în acest sens s-au făcut prin semnarea Acordului Climatic de la Paris. Unul dintre cei mai loiali semnatari ai acestui acord a fost tocmai China. Pusă în fața unei revolte sociale pricinuită de poluarea în exces, China a devenit liderul lumii din punct de vedere al investițiilor în energia regenerabilă. În anul 2015, autoritățile de la Beijing au investit nu mai puțin de 103 miliarde de dolari în acest domeniu, aproximativ 36% din totalul investit pe plan global.

Dacă Donald Trump se va ține de cuvânt, iar Washingtonul va da înapoi de la acordul climatic, atunci singura speranță în lupta cu încălzirea globală va fi succesul Chinei în acest domeniu. Energia regenerabilă, pe lângă beneficiile pe care le aduce mediului înconjurător, are și meritul de a produce slujbe moderne și bine plătite. Totodată, creșterea acestui domeniu va scădea și dependența pe care China o are față de hidrocarburile rusești și din Orientul Mijlociu. Cu siguranță toate aceste lucruri coroborate ar putea duce la o regândire a importanței acestui domeniu pentru noua administrație de la Casa Albă. În special și odată ce cetățenii americani vor înfrunta din ce în ce mai des consecințele încălzirii globale.

Iar semnele pe care le primim de la Beijing merg în această direcție. Prezent la Marrakesh, la Conferința ONU din 2016 privind schimbările climatice, ministrul de externe adjunct al Chinei, Liu Zhenmin, a oferit un răspuns concludent lui Donald Trump cu privire la fenomenul încălzirii globale, dar și cu privire la lupta țării sale cu această amenințare: „Dacă priviți istoria negocierilor climatice, acestea au fost inițiate tocmai de republicani, în timpul administrațiilor Reagan și Bush Sr. în anii ’80. Sperăm ca Statele Unite ale Americii să își mențină rolul de lider în lupta cu schimbările climatice, întrucât oamenilor le este teamă că se va repeta experiența protocolului de la Kyoto. Noi vom lua decizia înțeleaptă de a îndeplini așteptările protocolului climatic de la Paris”, a afirmat diplomatul chinez.

Luând în considerare toate argumentele, de la cele interne cu privire la tulburările sociale create de poluare, cât și de la cele externe, precum obținerea unei mai mari securități energetice, putem considera că țara care deține aproape 20% din populația lumii are toate motivele să respecte angajamentul luat față de încălzirea globală. Ceea ce va putea ameliora în mare măsură efectele nocive pe care le-ar putea avea Statele Unite sub administrația Trump în pasivitatea sa față de încălzirea globală. Drept urmare, pământul încă nu este ucis!

Opiniile și ideile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă în mod automat și poziția RISAP (The Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific).

| 4 decembrie 2016|Categories: China, Societate|Tags: , , |0 Comentarii

Despre autor:

Eduard Popa este absolvent al Masteratului de Tehnici Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București și jurnalist specializat pe domeniul relațiilor internaționale. În ultimii ani, cercetările sale s-au axat pe tema Primăverii Arabe, în special pe conflictul civil din Siria.

Comenteaza