China-Japonia: între trecut și viitor

Stila-Nicholas Puerava | 14 iulie 2015
Vizitatori ai expoziției „Marea victorie, ... +
Vizitatori ai expoziției „Marea victorie, contribuția istorică”, inaugurată pe 7 iulie 2015. -

Ziua de 7 iulie a fost comemorată de guvernul chinez ca cea de-a 78-a aniversare a începutului celor opt ani de rezistență împotriva Japoniei.

Anul 1937 marchează debutul invaziei totale japoneze, în urma „incidentului de la Podul Marco Polo” (cunoscut în chineză sub numele de Podul Lugou și situat astăzi în Beijing). Cei opt ani amintesc și că războiul chino-japonez a început anterior invaziei Poloniei din 1939 de către trupele germane naziste, iar din această cauză China a avut cele mai multe pierderi de vieți omenești în cel de-Al Doilea Război Mondial. Deși, invazia japoneză a început încă din 1931, prin invadarea Manciuriei, istoricii au decis că „incidentul de la Podul Marco Polo” a marcat începutul războiului.

Într-un interviu acordat agenției Xinhua, fostul ambasadorul japonez în China, Uichiro Niwa, menționează despre relația China-Japonia: „Viitorul este strâns legat de trecut. Nimeni nu le poate separa. Indiferent cât de prosper își descrie Japonia viziunea asupra viitorului poporului său, nu se poate câștiga încrederea fără recunoașterea trecutul”.

Ambasadorul japonez clarifică faptul că indiferent dacă termenul „invazie” este sau nu folosit pentru situația de atunci, „Japonia a cauzat destule probleme Chinei”, iar administrația japoneză actuală trebuie să gestioneze repercusiunile războiului cu mare atenție, ținând cont că state importante (precum China) urmăresc cu atenție percepția japoneză asupra istoriei.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a comemorat acestă zi printr-o vizită la expoziția din apropierea Podului Lugou, de la Muzeul Războiului de Rezistență a Poporului Chinez împotriva Agresiunii Japoneze (Museum of the War of Chinese People’s Resistance against Japanese Aggression). Xi a lipsit totuși de la deschiderea expoziției, în dimineața zilei de 7 iulie. Expoziția este formată din 1.170 de poze și 2.834 de artefacte. Ea este denumită: „Marea victorie, contribuția istorică” (Great Victory, Historic Contribution) și face parte dintr-un șir de evenimente ce urmează să atingă punctul culminant prin Marea Paradă din 3 septembrie (la împlinirea a 70 de ani de la câștigarea războiului de către chinezi). La expoziție au fost prezenți peste 1.500 de oameni, printre care veterani și rude ale celor decedați în război.

La această expoziție, Xi a remarcat că „marile contribuții făcute de poporul chinez în timpul războiului anti-facist mondial trebuie amintite”, și a afirmat că „trebuie să prețuim pacea în timp ce privim cu precauție la către viitor”.

Despre autor:

Stila-Nicholas Puerava este fost colaborator RISAP. Domeniile sale de interes sunt: situația internă a Chinei, China și zona Asiei de Sud-Est, evoluțiile specificului asiatic în relațiile internaționale și relația China-Africa.

Comenteaza