China: 30 mai-5 iunie 2016

RISAP | 7 iunie 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Politică externă și de securitate

China ar putea declara o zonă ADIZ în Marea Chinei de Sud

Conform unor surse, guvernul chinez ar putea declara o zonă defensivă de identificare aeriană (Air Defense Identification Zone – ADIZ) deasupra Mării Chinei de Sud, întru-un gest asemănător celui din 2013, când a declarat o astfel de ADIZ în Marea Chinei de Est. Decizia ar putea veni ca răspuns față de o percepută agresivitate militară a Statelor Unite.

Sursă: South China Morning Post

Dialogul Shangri-La și tensiunile din Marea Chieni de Sud

Zilele acestea a avut loc Dialogul Shangri-La, iar principalul subiect de discuție de pe ordinea de zi a fost Marea Chinei de Sud. După ce secretarul apărării Ashton Carter i-a cerut Chinei să nu se izoleze, subliniind că SUA va fi un garant al securității în regiune, amiralul chineze Sun Jianguo i-a răspuns SUA că China nu „nu cauzează probleme, dar nici nu îi e frică de probleme”, în încercarea de a demonstra că statul chinez nu se teme de SUA și de acțiunile sale din Marea Chinei de Sud.

Sursă: Reuters

Confruntare între China și Indonezia în Marea Chinei de Sud

Un vas de pescuit chinez care intrase în mod ilegal în apele indoneziene, în apropierea insulelor Natuna, a fost prins de paza de coastă indoneziană, care a deschis focul asupra vasului chinez. Nava pazei de coastă a arestat apoi echipajul și a tractat vasul de pescuit în Indonezia. Incidentul are loc la doar câteva săptămâni după ce un alt vas de pescuit chinez a fost eliberat de o navă a pazei de coastă chineze, în timp ce era tractat de paza de coastă indoneziană. Indonezia a protestat vehement acțiunea navei pazei de coastă chineze, care s-a ciocnit intenționat de vasul indonezian.

Sursă: The Diplomat

Duterte, Filipine, China și SUA

Noul guvern din Filipine, al președintelui Rodrigo Duterte, care a iești în evidență pentru declarațiile sale bombastice, a propus rezolvarea disputelor din Marea Chinei de Sud prin negocieri bilaterale cu China. Beijingul a primit cu bucurie această propunere, pe care guvernul chinez o promovează de mulți ani. Duterte a propus însă și negocieri multilaterale, la care să ia parte și SUA sau Japonia.

Săptămâna trecută însă, Duterte a anunțat că Filipine nu „va mai fi dependentă” de Statele Unite, aliatul său. Beijingul a fost probabil încântat să audă această veste, guvernul chinez. acuzând în ultimii ani Filipine că dorește să implice Statele Unite în disputele din Marea Chinei de Sud.

Sursă: Reuters, Reuters

China va participa la exercițiile militare RIMPAC 2016

China a confirmat că va trimite cinci nave la exercițiile militare Rim of the Pacific (RIMPAC), cele mai mari exerciții militare navale din lume. Exercițiile sunt organizate de Statele Unite și grupează numeroase state din zona Oceanului Pacific. China a participat ca observator în 2014, iar SUA a extins o nouă invitație Beijingului. Unele voci din SUA au cerut retragerea acestei invitații, ca semnal față de acțiunile Chinei din Marea Chinei de Sud. Invitația a rămas însă valabilă, iar navele chineze vor lua parte la exerciții de tragere, exerciții anti-piraterie și exerciții de salvare în larg.

Sursă: Reuters

Probleme cu jurnaliștii canadieni, pentru ministrul de externe al Chinei

Wang Yi, ministrul afacerilor externe al Chinei, a avut o reacție nediplomatică după o întrebare a unei jurnaliste canadiene în legătură cu abuzurile drepturilor omului din China. Deși întrebarea era adresată ministrului afacerilor externe al Canadei, Wang a intervenit și el și a certat jurnalista pentru întrebarea sa „plină de prejudicii împotriva Chinei și de aroganță”, caracterizând situația ca fiind „complet inacceptabilă”. El a mai adăugat că nimeni nu cunoaște mai bine situația drepturilor omului din China decât cetățenii chinezi, care sunt în cea mai bună poziție de a comenta acest subiect. El a mai întrebat jurnalista dacă a fost vreodată în China și a rugat-o să nu mai „pună asemenea întrebări iresponsabile”. Reacția lui Wang nu a avut însă efectul așteptat, ministrul fiind aspru critica în Canada. Și omologul său canadian a fost ținta criticilor, întrucât nu a reacționat în niciun fel la comentariile lui Wang.

Guvernul canadint a reacționat și el, protestând față de comportamentul lui Wang. Guvernul și-a exprimat nemulțumirea atât ministrului afacerilor externe al Chinei, cât și ambasadorului Chinei în Canada.

Sursă: The Guardian, Reuters

Atentat împotriva investițiilor chineze în Pakistan

Un grup terorist puțin cunoscut a revendicat un atentat cu bombă din orașul pakistanez Karachi, care a rănit un inginer și un șofer chinez. Gruparea Sindhudesh Revolutionary Army, care dorește independența provinciei Sindh, a lăsat un bilet în care avertiza că se va opune tuturor investițiilor chineze care nu sunt în beneficiul provinciei Sindh. Amenințările teroriste pun în pericol planul Chinei de a construi Coridorul Economic China-Pakistan, în care plănuiește să investească peste 40 de miliarde de dolari.

Sursă: The Guardian

Un soldat chinez decedat în urma unui atac terorist în Mali

Un atac terorist din Mali a dus la decesul unui soldat chinez aflat într-o misiune de menținere a păcii în țara africană. Alți patru soldați chinezi au fost răniți. China a condamnat atacul și a cerut o investigare a acestuia. Atacul a fost revendicat de organizația teroristă Al-Qaeda în Maghrebul Islamic.

Sursă: Reuters, Reuters

Politică internă

Viceguvernatorul din Jiangsu este investigat pentru corupție

Li Yunfeng, viceguvernatorul provinciei chineze Jiangsu, a fost pus sub investigație pentru corupție. Comisia Centrală pentru Inspecție Disciplinară a făcut acest anunț luni, 30 mai, fără a oferi însă informații suplimentare despre acest caz. Li Yunfeng a fost în trecut mâna dreaptă a actualului vicepreședinte al Chinei, Li Yuanchao, în perioada când acesta era șeful de partid din Jiangsu.

Sursă: South China Morning Post

China va investiga un judecător din Xinjiang acuzat că elibera teroriști

Un fost judecător din provincia Xinjiang din vestul Chinei este acuzat că dădea pedepse mai mici sau chiar îi elibera pe unii suspecți de terorism. Fostul judecător Fulati Qiuwaer din orașul Aksu a fost deja exclus din Partidul Comunist Chinez, fiind demis și funcția de judecător. Un grup din afara Chinei care militează pentru drepturile uigurilor consideră însă că fostul judecător este investigat deoarece a dorit să protejeze drepturile uigurilor și să se asigure că aceștia nu sunt supuși unor abuzuri.

China se confruntă de câțiva ani cu un val de opoziție, de multe ori armată, în provincia Xinjiang, Beijingul dând vina pe uiguri musulmani care au recurs la terorism pentru a obține independența. De partea cealaltă, grupurile uigure susține că guvernul chinez impune restricții dure, care îi conduc pe unii uiguri să adopte tactici violente.

Sursă: Reuters

Economie

Mitsubishi își cere scuze victimelor chineze pentru crimele din război

Compania japoneză Mitsubishi Materials a luat decizia de a-și cere scuze pentru folosirea muncii forțate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oferind compensații în valoare totală de 56 de milioane de dolari către supraviețuitorii chinezi și familiile acestora. Fiecare supraviețuitor sau familiile celor decedați vor putea primi 15.000 de dolari. În total, este vorba de 3765 de persoane eligibile. Mitsubishi a promis că va încerca să localizeze toate victimele și că va construi memoriale în apropierea minelor unde a utilizat muncă forțată în timpul războiului.

Mitsubishi este una dintre zecile de companii japoneze care au adus în Japonia peste 40.000 de captivi chinezi între 1943 și 1945, obligându-i să muncească în fabrici și mine. În jur de 7000 dintre aceștia au decedat din cauza condițiilor dificile și a lipsei hranei. Astfel, scuzele companiei Mitsubishi reprezintă o victorie importantă pentru supraviețuitorii chinezi, care doresc recunoașterea crimelor la care au fost supuși. Dar alte victime sunt dezamăgite că guvernul japonez susține în continuare că nu poate fi tras la răspundere și că nu va acorda compensații.

Anul trecut, Mitsubishi Materials și-a cerut scuze și pentru tratamentul brutal pe care l-a aplicat sutelor de prizonieri de război americani care au lucrat în patru dintre minele sale.

Sursă: The Guardian

Dalian Wanda oferă 4,4 miliarde pentru o companie imobiliară din Hong Kong…

Grupul chinez Dalian Wanda va oferi 4,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra compania imobiliară a grupului, listată la bursa din Hong Kong. Dalian Wanda dorește să achiziționeze Dalian Wanda Commercial Properties, listată în Hong Kong, pentru a o lista apoi la bursa din Shanghai, unde ar putea obține un preț mai bun.

Sursă: Reuters

…dar are probleme cu Disney

Dalian Wanda dorește să construiască o serie de parcuri de distracție asemănătoare celor Disney, intitulate Wanda Cities. Recent, Dalian Wanda a inaugurat primul astfel de parc în Nanchang (provincia Jiangxi), cu câteva zile înaintea mult-așteptatului parc de distracții Disney din Shanghai.

Patronul Dalian Wanda, Wang Jianlin a afirmat că Disney nu are nicio șansă în China și va ieși în pierdere din cauza parcurilor Wanda City.

Între timp, cu ocazia deschiderii parcului Wanda City din Nanchang, personaje Disney au fost văzute plimbându-se printre vizitatori, lucru care a deranjat compania Disney. Dalian Wanda a ținut să specifice că acele personaje aparțineau unor magazine din interiorul complexului Wanda și nu reprezentau Wanda.

 

Sursă: The Financial Times, CNN

Societate

Alibaba oprește vânzarea online a medicamentelor

Alibaba, cel mai mare site de vânzări online din China, a decis să oprească vânzarea medicamentelor pe site-ul său Tmall. Alibaba se conformează astfel unei directive recente a autorităților din provincia chineză Hebei. Nu se știe cât timp va fi aplicată această măsură și nici care va fi impactul asupra vânzătorilor de medicamente, mulți dintre aceștia fiind farmacii care își atrag clienții online. Nu se știe nici dacă alte site-uri care vând medicamente online vor urma această directivă a autorităților.

Sursă: Reuters

Aplicațiile de plată online vor putea fi folosite doar de cei care s-au înregistrat cu numele real

Guvernul chinez a decis că aplicațiile de plată online vor putea fi folosite doar de persoanele care și-au declarat numele real. Politica va fi implementată de pe 1 iulie și va afecta numeroși utilizatori ai acestor aplicații, care nu și-au declarat încă numele. Doar 51% dintre utilizatori par a-și fi înregistrat contul cu numele lor real. Atât Alipay al Alibaba, cât și WeChat Pay al companiei Tencent vor implementa noua politică guvernamentală. Nu este însă clar ce se va întâmpla cu conturile celor care nu vor furniza informațiile cerute până pe 1 iulie. Ambele companii au negat că aceste conturile vor fi închise, dar nu au precizat clar ce restricții vor fi aplicate. Utilizatorii chinezi nu par îngrijorați de noua politică, ci de faptul că datelor lor personale nu vor fi în siguranță și ar putea fi furate.

Sursă: Tech in Asia

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza