China

RISAP | 9 mai 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Săptămânile 25 aprilie – 8 mai 2016

Politică externă și de securitate

China a refuzat vizita unui portavion american în Hong Kong

Portavionul american USS John C. Stennis, care luna trecută a fost vizitat de secretarul american al apărării Ashton Carter, în timp ce se afla în Marea Chinei de Sud, nu a primit permisiunea Chinei de a ancora în portul Hong Kong. Astfel de vizite portuare ale navelor militare americane au avut loc periodic în ultimii ani, însă ocazional au mai existat refuzuri, precum în 2007 sau în 2014. Beijingul a dorit probabil să transmită un mesaj Statelor Unite, protestând recentele acțiuni ale secretarului Ashton Carter.

Sursă: Reuters, USNI News

Vizita în China a ministrului japonez al afacerilor externe, Fumio Kishida

Fumio Kishida, ministrul japonez al afacerilor externe, a efectuat prima sa vizită în China, cu ocazie cu care s-a întâlnit atât cu omologul său Wang Yi, cât și cu premierul chinez, Li Keqiang. Aceasta a fost prima vizită în China a unui ministru al afacerilor externe din Japonia din ultimii patru ani. Relațiile dintre cele două state au fost afectate de disputa din Marea Chinei de Sud asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. Vizita lui Kishida nu a condus la vreun acord nou, dar va contribui la repararea relațiilor dintre Beijing și Tokyo. Cele două părți au reafirmat importanța relațiilor bilaterale și au fost de acord să lucreze pentru îmbunătățirea acestora.

Sursă: Reuters

Conferința CICA a avut loc la Beijing

Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA), o organizație de securitate multilaterală din Asia, mai puțin cunoscută și mai puțin vizibilă, a organizat cea de-a cincea întâlnire a miniștrilor de externe ai statelor membre la Beijing, la sfârșitul lunii aprilie. Xi Jinping, președintele Chinei, a luat cuvântul la această conferință, propunând ca țările asiatice să exploreze noi perspective asupra securității regionale, care să reflecte nevoile asiatice. CICA a fost înființată în 1992 și are 26 de țări membre și 12 observatori. Ea a căpătat mai multă importantă în ultimii ani, de când China pare a se fi decis să îi crească profilul, în încercarea de a transforma arhitectura de securitate a Asiei, promovând creșterea importanței statelor asiatice în cadrul acestei arhitecturi, astfel încât să reducă rolul Statelor Unite. În 2014, guvernul chinez a preluat președinția CICA, pe care o va deține până în 2018.

Sursă: Xinhua

Noul clip de promovare a armatei chineze

Un nou clip de promovare a armatei chineze în scopul de a atrage noi recruți a captat atenția Vestului. Un clip „cool”, cu o melodie hip-hop pe fundal care laudă forțele militare chineze, acesta prezintă imagini intense din activitatea armatei Chinei, concentrându-se în special pe portavionul țării, Liaoning, cât și pe alte echipamente militare de ultimă generație. Clipul, cât și melodia de pe fundal, au însă și un mesaj violent, vorbind despre cum soldații „așteaptă ordinul să ucidă, să ucidă, să ucidă”. Clipul se adresează unei generații tinere de chinezi, care au crescut jucându-se jocuri pe calculator cu tentă militară, în încercarea de a-i atrage către o carieră militară.

O traducere a versurilor melodiei este disponibilă aici.

Sursă: The Guardian

Inspectori anticorupție în armată

O țintă importantă a campaniei anticorupție din China o reprezintă armata chineză, pe care președintele Xi Jinping dorește să o scape de corupție. Astfel, luna aceasta au fost detașate, pentru prima dată, în cadrul unor unități, echipe speciale de inspectori anti-corupție.

Sursă: Reuters

Exerciții comune anti-rachetă între China și Rusia

După ce și-au exprimat opoziția împotriva amplasării sistemului american anti-rachetă THAAD în Coreea de Sud, China și Rusia au decis să organizeze un exercițiu militar bilateral în care să simuleze operațiuni anti-rachetă. Exercițiul va fi organizat luna aceasta la un centru de cercetare militară din Rusia și va ajuta armatele celor două țări să se familiarizeze cu structurile lor de comandament și cu procesul lor de transmitere a datelor.

Sursă: Reuters

China investește în proiectul rus Yamal

Două bănci chineze au decis să acorde credite în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari companiei ruse care dezvoltă un proiect de export de gaz natural lichefiat în peninsula nordică Yamal. Odată finalizat acest proiect, Rusia va putea exporta gaz natural lichefiat către piața asiatică, în special către China. Compania de petrol chineză CNPC și fondul de stat Silk Road Fund dețin o participație totală de 29,9% din compania care dezvoltă proiectul Yamal.

Sursă: RISAP

Acorduri de 2 miliarde de dolari între Xinjiang și Kazahstan

Cu ocazia vizitei în Kazahstan a secretarului de partid din provincia vestică a Chinei, Xinjiang, cele două părți au semnat acorduri în valoare de 2 miliarde de dolari. Zhang Chunxian, secretarul regional al Partidului Comunist Chinez, a efectuat o vizită de patru zile în Kazahstan, care a inclus capitala Astana, cât și orașul Alma-ata. Proiectele semnate vizează domeniile energiei, agriculturii și industriei. În ultima vreme, sub egida proiectului noului Drum al Mătăsii, China a întărit legăturile comerciale cu Kazahstan, recent compania chineză CEFC achiziționând Rometrol de la KazMunayGas.

Sursă: Reuters

India refuză să acorde vize unor disidenți chinezi

Guvernul indian a refuzat să acorde vize către doi activiști chinezi, la câteva zile după ce a retras viza acordată unui lideri uigur aflat în exil în afara Chinei. Toți cei trei doreau să participe la o conferință din orașul indian Dharamsala, unde se află guvernul tibetan în exil. India a negat că a luat aceste măsuri sub presiune chineză, spunând că refuzul a venit în urma unor probleme tehnice legate de actele activiștilor.

Sursă: Reuters

Politică internă

Liga Tineretului Comunist și-a pierdut jumătate din buget

Bugetul Ligii Tineretului Comunist din China (Communist Youth League – CYL), care este asociată fostului președinte Hu Jintao și actualului premier Li Keqiang, a fost redus cu mai mult de 50% în acest an. Reducerea vine pe fondul acumulării mai multor critici din partea președintelui Xi Jinping în ultimii ani, care sunt probabil motivate de lupta pentru putere din spatele scenei. Astfel, liga, care a promis că se va reforma, va avea un buget de aproximativ 47 de milioane de dolari.

Sursă: Reuters

Noua lege împotriva ONG-urilor străine a fost aprobată

La sfârșitul lunii aprilie, parlamentul chinez a aprobat noua lege care reglementează în mod strict activitatea ONG-urilor străine de pe teritoriul Chinei. Legea a fost intens criticată de aceste ONG-uri și de comunitatea internațională. Ea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2017 și oferă poliției multă putere asupra activității ONG-urilor, acestea fiind obligate să se înregistreze la secțiile de poliție. Legea condamnă activitățile care contravin interesului național al Chinei, fără a detalia însă explicit care sunt aceste activități.

Sursă: Reuters

Economie

China reformează monopolul de stat asupra sării

Guvernul chinez a anunțat reforme impuse monopolului de stat asupra sării, eliminându-se restricțiile asupra prețului și distribuției sării. Guvernul va menține sistemul de licențe acordate producătorilor de sare, care vor fi obligați să adauge iod. Monopolul va fi păstrat, dar noile reforme acordă mai multă putere pieței. Monopolul asupra sării a fost impus cu peste două milenii în urmă, fiind o sursă vitală de venituri pentru dinastiile chineze. Cea mai recentă iterație a acestui monopol, impusă în timpul guvernării comuniste, a fost adoptată pentru a asigura consumul de sare iodată. Aproximativ 100 de companii au dreptul să producă sare, pe care erau obligate să o vândă unor companii de distribuție deținute de stat, care sunt singurele care au dreptul să vândă sare către public.

Sursă: The Wall Street Journal

Afacerea chineză cu teren agricol din Australia a căzut

Australia, prin vocea ministrului economiei, a decis să blocheze vânzarea către un consorțiu chinez a unei companii australiene care deține drepturile de exploatare asupra 1% din teritoriul țării. Guvernul australian a invocat necesitatea protejării interesului național, refuzând oferta de 280 de milioane de dolari a consorțiului condus de compania chineză Dakang Pasture Farming. Dakang a fost nevoită să-și retragă oferta, însă a anunțat că va negocia în următoarele trei luni o altă propunere, care să poată fi aprobată de guvernul australian.

Sursă: Reuters

Probleme pentru Apple în China

După ce Apple a anunțat că în primul trimestru a avut venituri în China cu 26% mai mici față de anul trecut, compania americană a mai primit o lovitură: un tribunal din Beijing a decis că compania chineză Xintong Tiandi Technology poate continua să folosească brandul IPHONE pe produsele sale din piele, precum portofele. Xintong a cerut drepturile asupra numelui în 2007 și le-a obținut în 2010. Apple a protestat împotriva deciziei și a anunțat că va cere rejudecarea cazului la Curtea Supremă a Chinei.

Cum luna trecută Apple a fost nevoită să-și închidă magazinul online în China, directorul executiv, Tim Cook, a luat decizia de a călători la Beijing cât mai curând, pentru a participa la o serie de întâlniri cu importanți lideri chinezi, în speranța îmbunătățirii condițiilor pentru gigantul american.

Sursă: BBC, Reuters

China ar putea prelua participații în companiile chineze de Internet

China explorează posibilitatea ca guvernul de la Beijing să preia o participație de 1% în anumite companii chineze de Internet. Odată ce preia aceste acțiuni, guvernul ar primi un loc în consiliul director al respectivelor companii. În schimb, ele ar primi licențe de presă. Acest aranjament ar permite guvernului să controleze mai bine știrile care ajung pe site-urile chineze, întărind puterea statului, care are deja un control important asupra presei chineze. Actualmente, cel puțin teoretic, portalurile de știri online din China nu au voie să angajeze reporteri și să realizeze investigații proprii, ci doar să preia știrile agențiilor de presă. Principala problemă a acestui plan este faptul că multe companii chineze de Internet, precum Sina sau NetEase, sunt listate la burse din străinătate, în special în SUA, fiind astfel dificil ca guvernul să preia 1% din aceste acțiuni externe.

Sursă: Bloomberg

Investigație împotriva companiei Baidu după ce un student a murit de cancer

Un student chinez bolnav de cancer, Wei Zexi, a murit după ce a urmat un tratament la un spital pe care l-a găsit folosind motoul de căutare online Baidu. Compania este criticată că oferă un loc fruntaș în rezultatele căutării companiilor care licitează cei mai mulți bani pentru aceste poziții, fără a verifica seriozitatea lor. Baidu a declarat că va investiga acest caz, însă guvernul chinez a demarat la rândul său o investigație oficială pentru a determina ce rol au avut rezultatele plătite în moartea studentului chinez. Înainte de a muri, în luna aprilie, în urma tratamentului eșuat, Wei a acuzat Baidu că este vinovat pentru promovarea unui spital cu un tratament controversat. Baidu a fost afectată de scandal, prețul acțiunilor sale listate pe bursa americană NASDAQ scăzând cu aproape 8%.

Sursă: BBC

Societate

China plănuiește să trimită un om pe Lună până în 2036

Unul dintre comandanții programului spațial chinez a declarat că guvernul de la Beijing dorește să trimită astronauți pe Lună în următorii 15-20 de ani. Comentariile vin după ce, luna trecută, China și-a prezentat mai pe larg planurile pe termen mediu pentru programul său spațial.

Sursă: Reuters

Un copil autist de trei ani a murit în urma unui pedepse aplicată la un centru de tratamentul

Un centru controversat din China care susține că tratează copii bolnavi de autism, aplicându-le pedepse, este în mijlocul unui imens scandal. Centrul, care consideră că autismul este o boală „a celor bogați și leneși”, este acuzat de moartea unui copil de trei ani, în urma unei pedepse aplicate. Centrul din orașul sudic Guangzhou îi obligă pe copii să meargă aproape 20 de kilometri pe zi. Investigațiile inițiale arată că moartea ar fi survenit în urma unor cauze naturale, însă cercetările poliției continuă. Industria „terapiei alternative” este de multă vreme în centrul atenției în China, fiind criticată pentru metodele sale.

Sursă: The Telegraph

China a interzis „mâncatul erotic al bananelor”

În încercarea de a controla conținutul online considerat a fi „imoral”, China a decis să interzică site-urilor de live streaming să transmită filmări în care fete „mănâncă în mod erotic banane”. Purtarea portjartierelor în timpul transmisiilor live a fost de asemenea interzisă. Deși site-urile de live streaming sunt obligate să monitorizeze în continuu filmările transmise prin intermediul lor, nu este clar cum noile reglementări vor putea fi aplicate în practică.

Sursă: The Telegraph

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza