China: 20 iunie – 3 iulie 2016

RISAP | 4 iulie 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Politică externă și de securitate

Încă o săptămână până la verdictul din Marea Chinei de Sud

Tribunalul din Haga care judecă procesul Filipine v. China a anunțat că va face publică decizia sa pe 12 iulie. Această decizie este așteptată nu doar de statele din regiune, ci de întreaga comunitate internațională, deoarece este probabil cel mai important test juridic la care este supusă Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării (U.N. Convention on the Law of the Sea – UNCLOS). Beijingul, în schimb, a criticat în ultimii trei ani acest proces, afirmând că este ilegal și că nu va ține cont de decizia finală. Guvernul chinez a reacționat și față de cel mai recent anunț, reiterând că nu va respecta decizia tribunalului. Din acestă cauză, decizia are potențialul de a crește exponențial tensiunile din regiune, în funcție de reacția Chinei.

Ultimele evoluții nu sunt încurajatoare, întrucât China a anunțat că va organiza exerciții militare în Marea Chinei de Sud, cu puțin timp înainte de publicarea deciziei tribunalului din Haga. Exercițiile vor avea loc între 5 și 11 iulie, în apropierea insulelor Paracel. Mesajul transmis nu este însă în totalitate unul agresiv, întrucât Beijingul a decis să evite zona insulelor Spratly, unde și alte state, precum Vietnam sau Filipine, administrează insule. În schimb, insulele Paracel sunt administrate numai de China și revendicate doar de Vietnam și Taiwan.

Sursă: Reuters, Reuters

În curând: vacanțe în Marea Chinei de Sud

Compania de stat chineză China COSCO Shipping Corp dorește să introducă o serie de voiaje turistice în Marea Chinei de Sud, începând de vara aceasta. Primele vase vor naviga din orașul Sanya, situat în provincia Hainan, până în insulele Paracel, administrate de China. COSCO Shipping a declarat că dezvoltarea acestor servicii turistice face parte din proiectul One Belt, One Road al administrației Xi Jinping, fiind o responsabilitate a companiilor de stat.

Dar China are vise și mai mari. Până în 2020, provincia Hainan dorește să introducă primele curse de linie către insulele Spratly, din Marea Chinei de Sud, unde China a construit în ultimii doi ani șapte insule artificiale. Propunerea a fost făcută pe baza a ceea ce ziarul China Daily numește a fi „cererea în creștere” pentru astfel de servicii. China a dat în ultimele luni semne că dorește să dezvolte o industrie turistică în insulele Paracel și Spratly, a căror suprafață este extrem de redusă și care nu au multe resurse proprii. În cazul arhipelagului Spratly, toate insulele administrate de China sunt insule artificiale, construite în ultimii doi ani.

Sursă: Reuters, Reuters

China participă la RIMPAC 2016

Cinci vase militare chineze s-au alăturat unei flote multinaționale, în insulele Hawaii, pentru a lua parte la exercițiile militare RIMPAC (Rim of the Pacific) 2016. Printre cele cinci nave se numără un distrugător, o fregată, un vas pentru operațiuni de salvare submarine, o navă-spital și un vas de aprovizionare. Aceasta este cea de-a două ediție a RIMPAC la care participă și marina chineză, după cea din 2014. Este însă prima dată când navele chineze vor participa și la manevrele militare. Peste 1200 de marinari chinez vor participa la aceste exerciții.

Din cauza tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unele voci din SUA au cerut retragerea invitației adresate Chinei, pentru a transmite un mesaj Beijingului față de comportamentul său. Până la urmă, pentru a putea întări legăturile militare dintre cele două state, invitația a rămas valabilă.

Exercițiile RIMPAC implică nave din 26 de țări și se vor desfășura pe parcursul lunii iulie.

Sursă: CCTV

Indonezia adoptă o poziție mai dură față de China

După incidentele maritime din ultima perioadă dintre Indonezia și China, președintele indonezian Joko Widodo a decis să adopte o poziție mai dură față de Beijing. El a vizitat insulele Natuna, din partea sudică a Mării Chinei de Sud, la bordul unei nave militare indoneziene. Widodo a fost însoțit de ministrul afacerilor externe, ministrul coordonator pentru probleme de securitate și comandantul armatei. Oficialii indonezieni au caracterizat vizita lui Widodo ca fiind cel mai clar mesaj transmis până acum Chinei de Indonezia. Deși China nu revendică insulele Natuna, în urma incidentelor de anul acesta Beijingul a indicat că există unele dispute legate de apele din apropiere.

Sursă: Reuters

Putin vizitează China

Vladimir Putin a efectuat o vizită în China, în încercarea de a continua întărirea relațiilor sino-ruse. Companiile celor două țări au semnat o serie de acorduri în domeniul energiei, precum achiziționarea de către ChemChina a unei participații în cadrul unui complex petrochimic din Siberia al Rosneft. Spre deosebire de vizitele din anii trecuți, cea mai recentă vizită nu a mai inclus acorduri de amploare precum construirea unui nou oleoduct sau gazoduct. Rusia și-a consolidat însă poziția de furnizor de energie către China, fiind pentru trei luni la rând principala sursă a importurilor de petrol chineze, după ce a depășit Arabia Saudită.

Pe lângă economie, cei doi lideri au vorbit și despre geopolitică, ei criticând instalarea unor sisteme anti-rachetă în Europa și Asia (Coreea de Sud).

Sursă: Reuters

Relația China-Taiwan în stare de criză

Republica Populară Chineză a anunțat că a întrerupt mecanismele de comunicare directă cu guvernul din Taiwan, întrucât noua președintă Tsai Ing-wen a refuzat că recunoască validitatea conceptului „consensului din 1992”, care prevede că există o singură China, atât Beijingul, cât și Taipeiul fiind reprezentanți diferiți ai acestei țări. Deși partidul din care face parte militează pentru independența Taiwanului, Tsai a anunțat că va păstra intact status-quo-ul. Refuzul ei de a recunoaște „consensul din 1992” a fost însă profund criticat de guvernul chinez, care a decis să ia și măsuri. Mecanismele de comunicare directă au fost implementate după anul 2008, când la putere în Taiwanul a venit președintele Ma Ying-jeou, din partea Partidul Kuomintang, un susținător ai relațiilor mai strânse cu China.

Între timp, 25 de cetățeni taiwanezi au fost extrădați din Cambodgia în China, împotriva dorințelor Taiwanului. Problema extrădărilor în China a cetățenilor Taiwanezi a început în Kenya, primăvara acesta.

Tsai Ing-wen, aflată în vizită în Paraguay, unul dintre puținele state care recunosc diplomatic Taiwanul, a declarat că guvernul său va încerca să găsească modalități pentru a păstra dialogul cu Beijingul.

Dacă toate aceste probleme nu erau de ajuns, vineri, 1 iulie, armata taiwaneză a lansat din greșeală o rachetă supersonică în direcția Chinei, aceasta lovind o barcă de pescuit taiwaneză din Strâmtoarea Taiwan. Deși racheta nu a explodat la impact, ea a ucis un pescar taiwanez. Armata taiwaneză susține că racheta a fost lansată din greșeală în timpul unui exercițiu militar. Beijingul va interpreta probabil însă coincidența lansării acestei rachete în ziua în care Partidul Comunist Chinez celebra 95 de ani de existență, la doar câteva zile după întreruperea mecanismelor de comunicare dintre cele două guverne.

Sursă: Reuters, Reuters, Reuters

Xi Jinping în Polonia

Președintele chinez Xi Jinping a vizitat Polonia, înainte de a participa la summitul SCO din Uzbekistan. Pe 20 iunie, Xi a vorbit despre rolul important pe care Polonia îl va juca în viitor în întărirea relațiilor China-Europa. Tot pe 20 iunie au fost semnate peste 40 de acorduri și memorandumuri de înțelegere, în domenii precum construcții, energie, finanțe și știință. Xi Jinping și omologul său, Andrzej Duda, au participat la sosirea în Varșovia a unui tren al China Railway Express, plecat din China. Ultimul președinte chinez care a vizitat Polonia a fost Hu Jintao, în 2004.

Sursă: Associated Press

Tsipras în China

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a efectuat o vizită în China, la invitația omologului său chinez, Li Keqiang. Cei doi lideri au vorbit despre întărirea relațiilor dintre China și Grecia, cât și despre investițiile chineze în portul Piraeus. Tsipras a ajuns în China pe 2 iulie și va pleca pe 6 iulie.

Sursă: Xinhua

Xi Jinping la întâlnirea SCO din Uzbekistan

Președintele chinez Xi Jinping a fost prezent la întâlnirea Organizației de Cooperare de la Shanghai (Shanghai Cooperation Organisation – SCO) din Uzbekistan, unde a ajuns după un tur european care l-a purtat în Serbia și Polonia. Cel mai important rezultat al summitului a fost refuzul de a accepta Iranul în organizație, în ciuda susținerii acordate de Rusia. China nu a argumentat decizia de a amâna includerea Iranului în SCO, dar un reprezentat rus a afirmat că nu a existat opoziție față de acestă idee, ci doar probleme tehnice. Rusia a argumentat că odată ce sancțiunile internaționale impuse Iranului au fost ridicate, țara poate fi inclusă în SCO.

Sursă: Reuters

Prima întâlnire a AIIB

Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură a avut prima întâlnire a conducerii sale, pe 25 iunie. Directorii AIIB au ținut să sublinieze independența față de China a băncii. AIIB a aprobat și primele sale patru proiecte, în valoare de 509 milioane de dolari, trei dintre acestea fiind co-finanțate împreună cu alte instituții internaționale de creditare: renovarea unei mahalale din Indonezia și construirea unor autostrăzi în Pakistan și Tadjikistan. Proiectul finanțat complet de AIIB este îmbunătățire a rețelei de distribuție a energiei electrice din Bangladesh.

Sursă: Reuters

Thailanda va cumpăra submarine chineze de 1 miliard de dolari

Junta militară aflată la conducere în Thailanda a decis să achiziționeze trei submarine chineze, în valoare de aproximativ 1 miliar de dolari. Decizia vine după ce Thailanda a decis să nu aprobe un proiect chinez de construire a unei linii feroviare de mare viteză, fiind poate o ramură întinsă Chinei, în contextul în care relațiile Thailandei cu SUA s-au distanțat, în urma loviturii de stat a armatei, din 2014. Thailanda amânase anul trecut decizia de a achiziționa submarinele din China, pentru a putea analiza costul și capacitatea acestor submarine.

Sursă: Reuters

Confruntări între imigranți chinez și poliție în Italia

Orașul italian Prato, din apropiere de Florența, a fost scena unor lupte de stradă între imigranți chinezi și poliție. Problemele au început după o vizită la o fabrică de haine a unei echipe de inspectori. Aceștia au identificat mici nereguli, dar patronul fabricii i-a agresat și i-a dat afară din fabrică atât pe inspectori, cât și pe polițiștii care îi acompaniau. Muncitorii chinezi s-au baricadat apoi în fabrică, aruncând cu pietre și sticle goale în polițiștii care doreau să pătrundă în interiorul clădirii. Doi imigranți chinezi și un polițist au fost răniți în timpul confruntărilor.

Zona Prato adăpostește peste 50.000 de imigranți chinezi, care lucrează în fabrici unde se produc haine și încălțăminte care pot fi inscripționate ca fiind „Made în Italy”. Multe dintre fabricile din zona angajează în mod ilegal imigranți, ignoră regulile de protecție și nu plătesc taxe. Incidentul a fost discutat la nivel diplomatic de Italia și China, Beijingul anunțând însă că situația este sub control.

Sursă: The Guardian

Proteste în Hong Kong

Mii de persoane au participat la proteste în Hong Kong, cu ocazia zilei care marchează 19 ani de la revenirea orașului sub controlul Chinei, cerându-i demisia lui C.Y. Leung, directorul executiv al orașului. Protestele au fost organizat din cauza scandalului arestării în China a cinci cetățeni ai Hong Kong-ului, angajați ai unei edituri care publica unele cărți critice față de conducerea de la Beijing. Unul dintre cei cinci editori, Lam Wing-kee, după reîntoarcerea sa în Hong Kong, a criticat guvernul de la Beijing pentru tratamentul la care a fost supus. Acesta ar fi trebuit să participe la proteste, însă a fost nevoit să se retragă după ce a primit „o amenințare serioasă”. În lipsa lui Lam, protestele au fost conduse de alți doi activiști din Hong Kong care au petrecut câțiva ani în închisoare în China. Beijingul a criticat aceste proteste, cât și implicarea celor doi activiști.

Sursă: The Guardian

Probleme pentru tabăra pro-democrație din Hong Kong

Parlamentarul Leung Kwok-hung din Hong Kong, supranumit „păr lung”, a fost pus sub acuzare pentru că nu a declarat o donație de 32.000 de dolari, pe care a primit-o de la un om de afaceri în 2012. Parlamentarul din tabăra pro-democrație a primit donația de la Jimmy Lai, patronul unui trust de presă care publică ziarul Apple Daily. Leung este unul dintre cei mai cunoscuți opozanți și critici ai Beijingului din Hong Kong. El a remarcat faptul că procesul său ar putea avea un impact asupra alegerilor parlamentare din Hong Kong, care vor avea loc la începutul lunii septembrie, afectând imaginea partidelor care se opun Beijingului.

Sursă: Reuters

Politică internă

95 de ani de Partid Comunist

Partidul Comunist Chinez a împlinit, pe 1 iulie, 95 de ani de la înființarea. Cu această ocazie, președintele țării și secretarul general al partidului, Xi Jinping, a atras atenția membrilor partidului că cea mai mare amenințare la adresa partidului este corupția. El a avertizat însă și despre securitatea țării, cât și despre posibilitatea independenței Taiwanului. Punând accentul pe corupție, Xi arata că a sa campanie anticorupție este încă relevantă, la aproape patru ani de la lansarea ei.

Sursă: Reuters

Un nou șef al Internetului în China

Xu Lin, un apropiat al lui Xi Jinping care a lucrat alături de președintele Chinei în Shanghai, în 2007, a fost numit în funcția de director al Administrației Spațiului Cibernetic din China. Xu îl înlocuiește pe Lu Wei, devenind astfel oficialul responsabil cu cenzura și administrarea Internetului în China.

Sursă: Reuters

Fostul primar din Ningbo va fi judecat

Campania anticorupție din China continuă. Comisia Centrală pentru Inspecție Disciplinară a făcut publică o listă cu fapte ilegale comise de fostul primar din Ningbo, Lu Ziyue. Acesta a fost pus sub investigație în luna martie și a fost exclus din Partidul Comunist Chinez. Lu este acuzat de luare de mită, folosirea influenței pentru a obține bani și servicii sexuale, încălcarea regulilor privind comportamentul extravagant, vizitarea unor cluburi private și implicarea în „activități superstițioase”.

Sursă: Reuters

Economie

Investitori chinezi ar putea cumpăra AC Milan

Conform ziarului China Daily, un grup de investitori chinezi este aproape de a achiziționa 80% din clubul de fotbal italian AC Milan, deținut de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi. Valoarea clubului este estimată la 750 de milioane de euro. Negocierile vin după ce, la începutul lunii iunie, compania Suning Commerce Group a achiziționat 70% din rivala locală a AC Milan, Internazionale Milano, în schimbul a 270 de milioane de euro.

Sursă: Reuters

COSCO nu este de acord cu parlamentul grec

Compania chineză COSCO, care a semnat în aprilie un acord pentru a achiziționa portul Pireu, a criticat documentul supus la vot de Parlamentul din Grecia. Conform COSCO, documentul trimis parlamentului de guvern conține unele modificări față de acordul din luna aprilie. Una dintre condițiile modificate era obligația guvernului grec de a oferi licențe pentru proiecte viitoare într-un termen limită. COSCO a avertizat că lipsa acestor garanții incluse în acordul inițial ar fi afectat prețul tranzacției și poate chiar și finalizarea acordului. Guvernul a recunoscut că există unele diferențe, dar a subliniat că are dreptul să facă astfel de modificări.

Sursă: Reuters

Three Gorges investește în Brazilia

Compania chineză Three Gorges Corp a cumpărat dreptul de operare a două dintre cele mai mari hidrocentrale din Brazilia. Three Gorges a transferat pe 30 iunie guvernului brazilian suma de 1,49 miliarde de dolari, obținând controlul asupra barajelor Jupia și Ilha Solteira, care au o putere instalată comună de 5 GW. Three Gorges, care operează Barajul Celor Trei Defileuri (Three Gorges Dam, de unde vine și numele companiei) este cel mai mare generator de hidroenergie din lume și a devenit al treilea cel mai mare producător de energie din Brazilia.

Sursă: Reuters

State Grid investește și ea în Brazilia

Compania de stat chineză State Grid International Development va investi 1,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din compania braziliană de distribuție a energiei CPFL Energia. State Grid va cumpăra o participație de 23%, care va fi vândută de compania braziliană Camargo Correa. Ceilalți acționari vor avea dreptul de a vinde și ei acțiunile lor către State Grid, astfel încât compania chineză ar putea ajunge să dețină o participație mai mare.

Sursă: Reuters

Tencent cumpără compania de jocuri Supercell pentru 8,6 miliarde de dolari

Compania chineză Tencent a decis să achiziționeze 84% din producătorul de jocuri Supercell, inclusiv o participație de 72% a companiei japoneze SoftBank. Tranzacția se ridică la valoarea de 8,6 miliarde de dolari. Compania finlandeză Supercell a creat jocul Clash of Clans și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de dolari. Tencent se extinde astfel pe piața globală a jocurilor video.

Sursă: Reuters

Baosteel și Wuhan Iron and Steel doresc să se restructureze

Companiile chineze Baosteel Group și Wuhan Iron and Steel Group plănuiesc să se restructureze. Anunțul a fost făcut de unitățile listate la bursă ale celor două companii. Baosteel este al doilea cel mai mare producător de oțel din China, iar Wuhan Iron and Steel al șaselea cel mai mare. Cele două companii nu au oferit mai multe detalii, dar guvernul chinez a indicat în trecut că unele fuziuni ar fi necesare pentru a rezolva problema supracapacității din industria oțelului. Industria mondială a oțelului se află în criză în urma prăbușirii prețului oțelului, din cauza supraproducției din China.

Sursă: Reuters

Societate

China vrea să reducă consumul de carne cu 50%

Guvernul chinez a publicat noile recomandări de dietă pentru cetățenii țării, acestea sugerând reducerea consumului de carne. Cantitatea de carne recomandată a se consuma zilnic este de 40-75 de grame, adică între 14 și 27 de kilograme pe an. Chinezii consumă astăzi, în medie, 63 kg de carne, față de doar 13 kg în 1982. Până la publicarea noilor recomandări, se estima că până în 2030, chinezii vor adăuga încă 30 de kilograme consumului mediu anual de carne. Noile recomandări vor avea impact nu doar asupra dietei, ci și asupra încălzirii globale, întrucât aproape 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră se datorează creșterii vacilor, porcilor și a altor animale.

Dar, în cazul în care noile recomandări vor fi respectate, impactul asupra industriei mondiale a cărnii va fi unul important. Exportul de carne către China este pentru multe state o activitate productivă. Inclusiv România speră că acestă industrie va cunoaște o creștere semnificativă în viitor. Dacă însă chinezii vor alege să reducă, în loc de a crește, consumul lor de carne, industria globală a cărnii va avea de suferit.

Sursă: The Guardian

98 de persoane decedate în urma unei tornade în estul Chinei

O furtună puternică din provincia Jiangsu a provocat moartea a 98 de persoane. Furtuna a inclus și o tornadă, care a lovit pe 23 iunie în apropiere de orașul Yancheng, situat la câteva sute de kilometri de Shanghai. Peste 800 de persoane au fost rănite și numeroase case au fost distruse.

Sursă: Reuters

Lady Gaga se ceartă cu guvernul chinez

Cântăreața americană Lady Gaga s-a întâlnit cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan. Reacția guvernului chinez nu a întârziat să apară, aceasta spunând despre întâlnire că a cauzat „furie” în China. Lady Gaga a fost criticată în numeroase comentarii postate pe Internet de cetățeni chinezi. Guvernul chinez îl acuză pe Dalai Lama că dorește ca Tibetul să își declare independența față de China, în timp ce acesta declară că se lupta doar pentru respectarea drepturilor tibetanilor. În trecut, alți cântăreți care și-au declarat susținerea sau s-au întâlnit cu Dalai Lama au fost pedepsiți prin interzicerea comercializării albumelor lor în China.

Sursă: Reuters

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza