China

RISAP | 23 mai 2016
Marele zid chinezesc +
Marele zid chinezesc -

Săptămâna 16-22 mai 2016

Politică externă și de securitate

Avioane ale Chinei și SUA aproape de coliziune în Marea Chinei de Sud

Un avion american de recunoaștere, model EP-3, a fost interceptat de două avioane de luptă chineze J-11, într-o manevră caracterizată de Pentagon ca fiind „riscantă”. Conform oficialilor americani, avionul american era într-o misiune de rutină de patrulare în spațiul aerian internațional, în nordul Mării Chinei de Sud, când a fost interceptat de cele două avioane chineze, care s-au apropiat la o distanță foarte mică, riscând o coliziune. Avionul american a trebuit să coboare aproape 60 de metri, pentru a evita o coliziune cu un avion chinez, care se afla la mai puțin de 20 de metri. Incidentul a avut loc în partea nordică a Mării Chinei de Sud, la 200 de km la est de insula-provincie Hainan.

Beijingul a replicat repede acuzațiilor americane, spunând că avioanele chineze au păstrat o distanță de siguranță și s-au comportat în mod profesionist. În schimb, China acuză SUA că efectuează operațiuni de colectare a informațiilor în apropierea coastelor chineze, în zona economică exclusivă a Chinei. China și SUA interpretează diferit regulile din dreptul internațional al mării, SUA considerând că astfel de patrule sunt permise, în timp ce China le consideră ilegale. În urma incidentului, Beijingul a cerut SUA „să înceteze imediat aceste zboruri de recunoaștere în apropierea coastelor chineze, pentru a evita astfel de incidente în viitor”.

Oficialii americani au mai declarat că în ultimii ani au constat o îmbunătățire a comportamentului piloților chinezi, în urma unor înțelegeri semnate de forțele militare ale celor două state. Dar există temerea legată de repetarea unui incident din 2001, în apropierea insulei Hainan, când un avion de luptă chinez s-a ciocnit cu un avion de recunoaștere american EP-3, incident în urma căruia pilotul chinez a murit.

Sursă: CNN, Reuters

Tsai Ing-wen a devenit oficial președinta Taiwanului

Vineri, 20 mai, Tsai Ing-wen, care a fost aleasă în ianuarie 2016 în funcția de președinte al Taiwanului, a fost inaugurată în cea mai importantă funcție din insulă. Astfel începe o nouă perioadă a relațiilor China-Taiwan, care au fost dominate în ultima vreme de tensiuni și dispute, precum cele legate de extrădarea din Kenya în China a unor cetățeni taiwanezi. Tsai este președinta Partidului Democrat Progresist, care dorește independența față de China a Taiwanului. Deși Tsai a dat asigurări că va menține status quo-ul și nu va declara independența Taiwanului, Beijingul a avertizat că un astfel de gest va atrage războiul. China nu privește cu ochi buni faptul că Tsai refuză să recunoască „consensul din 1992”, legat de „o singură China”: faptul că atât Republica Populară Chineză, cât și Taiwan reprezintă poporul chinez și China, un stat neputând avea relații diplomatice oficiale cu ambele guverne. În discursul său inaugural, Tsai a evitat să recunoască acest consens, deși a recunoscut faptul că cele două guverne au ajuns la o înțelegere în 1992, pe care o va respecta. China a criticat însă lipsa unei referințe clare, spunând că relațiile politice dintre cele două guverne pot continua doar prin recunoașterea principiului „o singură China”.

În discursul său, Tsai a pus accentul pe economie, afirmând că Taiwanul trebuie să se detașeze de dependența față de un singur partener economic, făcând referire la China, care sub administrația fostului președinte Ma Ying-jeou, a întărit legăturile economice cu Taiwanul. Strategia Chinei a fost să atragă Taiwanul cât mai mult în orbita sa, în insulă având loc numeroase proteste de proporții îndreptate împotriva acordurilor economice dintre cele două guverne.

Sursă: The Wall Street Journal, The Guardian

Exerciții militare chineze îndreptate împotriva Taiwanului?

Exercițiile militare care au avut loc în ultima perioadă pe coasta de est a Chinei au ridicat semne de întrebare legate de sincronizarea acestora cu inaugurarea noii președintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen. Ministerul Apărării din China a negat că exercițiile au fost programate pentru a coincide cu predarea ștafetei prezidențiale în Taiwan. Exercițiile chineze ar fi implicat simularea unor debarcări, iar cel mai complex dintre acestea a fost efectuat de un regiment din provincia Fujian, aflată în apropierea insulei Taiwan. Presa chineză a televizat imagini din cadrul unor exerciții militare și în luna ianuarie, imediat după alegerile care au adus-o pe Tsai Ing-wen la putere.

Sursă: Reuters

Politică internă

Vizita lui Zhang Dejiang în Hong Kong

Zhang Dejiang, al treilea cel mai înalt oficial chinez, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic Central al Partidului Comunist Chinez și președintele parlamentului chinez, a efectuat o vizită în Hong Kong. Zhang Dejiang a încercat să domolească temerile cetățenilor din Hong Kong, asigurându-i că își vor putea păstra identitatea și că orașul nu va fi absorbit de China.

Zhang Dejiang a participat și la o conferință despre proiectul One Belt, One Road, care prevede refacerea Drumului Mătăsii, atât pe uscat, cât și pe mare. Zhang a ilustrat rolul pe care Hong Kong-ul îl poate juca în cadrul acestui proiect.

Sursă: South China Morning Post, The New York Times, South China Morning Post

50 de ani de la Revoluția Culturală: un editorial și multă tăcere

Luni, 16 mai, s-au împlinit 50 de ani de la debutul Revoluției Culturale, campania lui Mao Zedong îndreptată împotriva inamicilor săi din Partidul Comunist Chinez, care a provocat haos în întreaga țară și a dus la moartea a peste 1 milion de oameni și la traumatizarea Chinei. Deși Partidul Comunist a criticat Revoluția Culturală după venirea la putere a lui Deng Xiaoping, perioada de 10 ani a campaniei nu a fost niciodată studiată cu adevărat din punct de vedere istoric, Partidul temându-se că o asemenea critică i-ar putea știrbi din legitimitate. Astfel, acest moment istoric a trecut fără a fi comemorat de societatea sau de liderii politici chinezi, fiind învăluit în tăcere.

În mod neașteptat însă, marți, 17 mai, atât ziarul People’s Daily, organul de presă oficial al Partidului Comunist Chinez, cât și ziarul naționalist Global Times, au publicat editoriale care criticau Revoluția Culturală, spunând că ea nu își mai are locul în societatea chineză de astăzi. Critica a venit în contextul în care tot mai multe voci îl compară pe actualul președinte Xi Jinping și campania sa de centralizare a puterii cu Mao Zedong, avertizând de posibilitatea izbucnirii unei noi Revoluții Culturale. Editorialul People’s Daily, venit cu o zi întârziere și publicat tocmai pe pagina a patra a ziarului, dorea însă să pună punct acestor speculații, afirmând că „nu trebuie să uitam niciodată lecțiile învățate din Revoluția Culturală” și că „nu putem permite și nu vom permite o repetare a erorii Revoluției Culturale”, despre care „istoria a demonstrat că a fost greșită atât în teorie, cât și în practică”.

Sursă: People’s Daily, Global Times, The New York Times

Economie

Tim Cook în vizită în China

Directorul general al companiei Apple, Tim Cook, a vizitat China, unde a încercat să cucerească atât publicul, cât și autoritățile chineze. Tim Cook a publicat pe Twitter o poză în timp ce folosea un taxi Didi Chuxing, companie în care Apple a investit 1 miliard de dolari. El a anunțat și introducerea instrumentelor chineze în repertoriul de instrumente al aplicației GarbageBand, care oferă posibilitatea utilizatorilor să compună melodii. Tim Cook s-a întâlnit apoi cu Miao Wei, ministrul industriei și al tehnologiei informațiilor, în încercarea de a întări relația Apple cu guvernul chinez. Luna trecută, magazinul online de filme și cărți al Apple a devenit indisponibil în China. La prima vedere, întâlnirea a fost un succes, ministrul chinez afirmând că țara sa speră ca Apple să își lărgească operațiunile din China.

Sursă: The Wall Street Journal

Un milionar chinez își cumpără un club de fotbal englez

Compania milionarului Tony Jiantong Xia, Recon Group, va cumpăra clubul de fotbal englez Aston Villa, în schimbul a 60 de milioane de lire. Tranzacția are loc după ce Aston Villa a retrogradat în a doua ligă a fotbalului englez, obiectivul echipei fiind revenirea cât mai rapidă în Premier League. Tony Xia va deveni președintele clubului, care are o istorie de 141 de ani, timp în care a avut vremuri glorioase, câștigând în 1982 Cupa Campionilor Europeni, actuala UEFA Champions League. Noul patron a fost lăudat în presa engleză, însă în urma unei investigații au început să apară dubii despre finanțele companiei Recon Group și despre succesul milionarului chinez.

Tony Xia a declarat că plănuiește să „transforme Aston Villa în cel mai cunoscut club din China”. Cu o piața enormă, China a devenit de mult timp o atracție pentru cluburile europene, care doresc să câștige sute de milioane din drepturi de televizare și vânzarea de produse în China. Dar achiziționarea Aston Villa trebuie privită și în contextul planului președintelui Xi Jinping, un fan al fotbalului, de a transforma China într-o superputere a acestui sport. La sfârșitul anului trecut, o companie chineză a cumpărat o participație de 13% în cadrul clubului Manchester City.

Sursă: The Guardian, Financial Times

Didi Chuxing s-ar putea lista la o bursă americană anul viitor

Didi Chuxing, rivalul chinez al companiei americane Uber, plănuiește să se listeze la bursă în 2017 sau 2018. Unele surse au informat Bloomberg că Uber ia în calcul această mișcare încă de anul viitor, în timp ce Reuters a aflat că listarea va avea loc mai degrabă în 2018, întrucât anul viitor ar fi prea devreme. Ambele surse indică însă că Didi dorește să se listeze la o bursă din SUA, asemenea unor alte companii chineze, precum Alibaba, Netease sau Sina. Acest eveniment ar fi cea mai mare listare a unei companii chineze la o bursă americană, de la listarea Alibaba, în 2014. Valoarea companiei Didi Chuxing, care domină piața aplicațiilor de taximetrie din China, este estimată la 25 de miliarde de dolari.

Sursă: Bloomberg, Reuters

Compania chineză Midea vrea să cumpere producătorul de roboți german Kuka

Midea Group, o companie chineză, a înaintat o ofertă pentru a-și crește participația în cadrul producătorului german de roboți industriali, Kuka, de la 13,5% la peste 30%. Dacă Kuka va accepta oferta, Midea va deveni cel mai mare acționar al companiei germane. Midea a anunțat pentru prima dată o participație în cadrul Kuka în vara anului 2015, iar în luna februarie și-a dublat această cotă. Midea este cel mai mare producător chinez de electrocasnice. Kuka lucrează deja cu Midea, ajutând compania chineză să își automatizeze fabricile. Oferta cash înaintată de Midea este foarte atractivă, oferind 30% în plus față de prețul la care acțiunile erau tranzacționate pe bursa din Frankfurt.

Sursă: Bloomberg

Un nou vice-guvernator al băncii centrale chineze

Banca Populară a Chinei are un nou vice-guvernator, în persoana lui Zhang Tao. Zhang a lucrat în trecut ca director responsabil cu regiunea Chinei la Fondul Monetar Internațional și vorbește fluent limba engleză. Zhang deține un doctorat în economie de la Universitatea din California. Promovarea lui Zhang face posibil ca acesta să fie nominalizat în funcția de director adjunct al Fondului Monetar Internațional, unde îl va înlocui pe Zhu Min.

Sursă: Reuters

SUA a introdus tarife asupra oțelului importat din China

Departamentul Comerțului din SUA a decis să crească tarifele impuse anumitor produse din oțel importate din China, în unele cazuri acestea urcând la aproape 500%. Măsura vine după o dispută mai veche între cele două țări, SUA acuzând China, cel mai mare producător de oțel din lume, de dumping. Prețul oțelului s-a prăbușit în ultimii ani, din cauza faptului că oferta a depășit cererea. Un rol în acest sens l-a avut și micșorarea ratei de creștere a Chinei, țara care reprezenta cea mai mare parte a cererii globale pentru oțel.

Ministerul Comerțului din China a declarat că este „extrem de nemulțumit” de această decizie și a cerut Statelor Unite să „își corecteze greșeală cât mai curând posibil”.

Sursă: CNN Money

Societate

Sutele de milioane de postări false ale Partidului Comunist

Un studiu al unor cercetători de la Harvard clarifică procesul prin care Partidul Comunist din China încearcă să dirijeze opinia publică într-o anumită direcție. Deși cenzura Internetului în China este un subiect bine cunoscut, deși nu întotdeauna înțeles perfect, noul studiu a cercetat mesajele de pe rețelele sociale care au fost redactate de persoane angajate de Partidul Comunist. Multe dintre aceste persoane se pare ca nu sunt oameni de rând angajați pentru a redacta mesaje, ci angajați guvernamentali, care își aloca o parte a timpului lor acestor responsabilități. Cele mai multe mesaje sunt publicate în timpul unor evenimente politice importante, cu scopul de a distrage atenția publicului de la subiecte sensibile pentru guvern. Interesant este că angajații guvernamentali nu intră în dezbateri și nu atacă mesajele critice față de guvern, ci publică mesaje care susțin guvernul sau mesaje care pur și simplu distrag atenția de la subiecte critice față de Partidul Comunist.

Sursă: The Guardian

Constituția din noaptea nunții

Un cuplu nou căsătorit din China a decis să își petreacă noaptea nunți copiind de mână textul Constituției chineze. Li Yunpeng și Chen Xuan, amândoi angajați ai unei companii de stat, au intrat în atenția presei după ce poze cu cei doi copiind constituția au fost publicate pe site-ul companiei la care lucrează. Gestul lor face parte dintr-o campanie demarată de Partidul Comunist Chinez, unele companii de stat și unele organizații de partid încurajându-și angajații să transcrie în fiecare zi câteva pagini din constituție. Pozele celor doi îndrăgostiți au pornit însă o întreagă dezbatere în China, întrucât în acestea apar unele mici inconsecvențe, precum faptul că mireasa, îmbrăcată într-o rochie de mireasă roșie (culoarea norocului în China) are unghiile date cu ojă roșie în unele poze, în timp ce oja lipsește în alte poze. Unii chinezi au acuzat astfel scena ca fiind doar o înșelăciune.

Sursă: BBC

Invazia cărnii de om din China în Africa?

Pe rețelele de socializare din Zambia și chiar într-un ziar local a apărut zvonul straniu că guvernul chinez ar folosi cadavrele cetățenilor decedați pentru a le procesa carnea și a o exporta în Africa, sub formă de conserve. Mesajele avertizează lumea să evite să cumpere carne care provine din China, conținând două poze cu cadavre umane. În realitate, pozele fac parte dintr-o campanie mai veche de promovare a jocului Resident Evil. Ambasada Chinei în Zambia a criticat în termeni duri zvonurile, pe care le-a infirmat clar.

Sursă: The Telegraph

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza