CEFC China Energy a cumpărat Rompetrol

RISAP | 2 mai 2016
O benzinărie Rompetrol de pe ... +
O benzinărie Rompetrol de pe autostrada A87 din Franța -

CEFC China Energy a cumpărat Rompetrol. Cine este compania chineză CEFC China și ce alte investiții în România ar putea urma?

Compania chineză CEFC China Energy Company Limited a încheiat vineri, 29 aprilie, un acord cu compania de stat kazahă KazMunayGas (KMG), pentru a prelua controlul asupra Rompetrol (cunoscut la nivel internațional sub numele de KazMunayGas International). Acordul vine la aproape cinci luni după un memorandum de înțelegere semnat la Beijing, în luna decembrie, de cele două companii. Potrivit acelui memorandum, compania chineză devenea acționarul majoritar al KMG International (KMGI), vechiul Rompetrol Group NV. Conform noului acord, CEFC China va deține 51% dintr-o nouă companie de tip joint-venture, în timp ce KMG va deține restul de 49%. KMG va contribui la această nouă companie cu activele KMG International, compania chineză preluând astfel controlul asupra rețelei de benzinării Rometrol, dar și asupra rafinăriei Petromidia.

Înțelegerea dintre CEFC și KMG a fost promovată ca fiind parte din proiectul chinez One Belt, One Road, inițiativa președintelui chinez Xi Jinping de a lega China de Europa, Asia și Africa printr-un nou drum al mătăsii, atât terestru, cât și maritim. Cele două companii nu au oferit multe detalii despre noul joint-venture, indicând însă faptul că CEFC a promis că va investi „în noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii”. Comunicatul celor două companii nu vorbește însă în mod direct și de investiții în România. Dar cum principalele active ale KMG International se află în România, investițiile noii companii vor fi direcționate și către România.

Rompetrol deține în România a doua cea mai extinsă rețea de benzinării din țară, cât și două rafinării: Vega, din Ploiești, și Petromidia. Cea din urmă este extrem de importantă din punct de vedere al poziționării sale la Marea Neagră, putând avea un rol în proiectul chinez al Drumului Mătăsii. CEFC nu va deține însă controlul complet asupra acestor rafinării, întrucât KMG International deține numai 48,1% din acțiunile Rompetrol Rafinărie, în timp ce statul român deține 44,7%.

Cine este CEFC China Energy?

Noul deținător al Rompetrol este o companie chineză privată, puțin cunoscută în Occident, care a fost însă extrem de activă în Europa în ultimul an. Acordul cu KMG International este continuarea unei relații începute în septembrie 2015, când CEFC a cumpărat de la kazahi 51% din Dyneff, un distribuitor francez de carburanți, care operează atât în Franța, cât și în Spania, și făcuse parte din grupul Rompetrol. La câteva luni distanță, CEFC și Dyneff au semnat un acord prin care compania chineză va furniza către Dyneff aproape 1 milion de tone de carburant, pe parcursul anului 2016. Odată cu preluarea KMG International, CEFC își întărește prezența pe piața energetică a Uniunii Europene.

CEFC a devenit cunoscută în Europa mai ales datorită tranzacțiilor sale din Cehia din ultimul an. Sub conducerea actualului președinte, Miloš Zeman, Cehia s-a apropiat de China, primind în schimb un val de investiții, aproape toate realizate însă de CEFC. Președintele CEFC China, Ye Jianming, a devenit și consilier economic al președintelui ceh. Apropierea dintre China și Cehia a fost formalizată cu ocazia vizitei din luna martie a președintelui Xi Jinping în Cehia, cele două state ridicând relațiile la nivelul de parteneriat strategic. În ultimele 18 luni, CEFC a preluat controlul asupra grupului financiar slovac J&T Finance Group (după o achiziție inițială de 10%), a cumpărat clubul de fotbal Slavia Praga, cât și participații în cadrul companiei de bere Pivovary Lobkowicz Brewery, a companiei aeriene Travel Service, a companiei de servicii turistice Invia și a companiilor media Empresa Media și Médea Group. Cea mai mare parte a acestor investiții a venit după ce președintele ceh Miloš Zeman a fost singurul șef de stat european care a participat la parada militară chineză prilejuită de comemorarea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, organizată la Beijing. CEFC pare a fi fost compania chineză care i-a mulțumit lui Zeman, intrând în forță pe piața din Cehia, în multiple sectoare.

Dar CEFC este în principal o companie ce operează în sectorul energetic și în cel financiar. Puține detalii sunt însă cunoscute despre CEFC și despre ascensiunea ei. Compania a fost înființată în 2002 și într-un singur deceniu a devenit una dintre cele mai mari companii private din China. Revista Fortune a inclus, începând cu 2013, CEFC China în topul celor mai mari 500 de companii din lume. CEFC are peste 20.000 de angajați și un profit de peste 5 miliarde de dolari, cu o cifră de afaceri de aproape 35 de miliarde de dolari. În ciuda succesului său economic, CEFC și operațiunile sale rămân puțin cunoscute.

Același lucru se poate spune și despre fondatorul și președintele său, Ye Jianming. Deși nu se cunosc multe detalii despre acesta, Ye Jianming pare a avea acces la personalități internaționale importante. Acesta a avut o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar Henry Kissinger, un apropiat al conducerii chineze (Kissinger este cel care, alături de președintele american Richard Nixon, a deschis SUA către Republica Populară Chineză; după încheierea carierei sale diplomatice, el a păstrat relații strânse cu conducerea chineză, promovând dezvoltarea relațiilor sino-americane) i-a oferit un autograf pe un exemplar al cărții sale, On China.

O investigație realizată de un cercetător și un jurnalist australian a încercat să descopere mai multe detalii despre Ye Jianming, inclusiv despre o posibilă legătură de familie cu un important general din perioada lui Mao Zedong, Ye Jianying. O asemenea legătură l-ar plasa pe Ye Jianming în categoria princeling, adică cea a rudelor unor importanți lideri comuniști chinezi, din acest grup făcând parte și președintele Xi Jinping (fiul lui Xi Zhongxun). Cei doi nu au reușit însă să identifice indicii clare legate de această relație familială, nici de o conexiune cu departamentul de propagandă politică al armatei chineze. Investițiile CEFC din Cehia sugerează însă că compania chineză este apropiată liderilor de la Beijing, preluând inițiativa atât în relațiile sino-cehe, cât și în proiectul One Belt, One Road. Și indiferent de conexiunile sale, deși este o companie privată, CEFC China își indică foarte clar interesele și pe site-ul său: „strategia companiei este să servească interesul industrial național”.

Urmează și alte investiții în România după achiziționarea Rompetrol de CEFC China?

Nu este foarte clar ce planuri are CEFC China pentru Rompetrol și nici dacă compania este interesată de piața românească. Exemplul ceh ar indica faptul că dacă CEFC dorește să intre pe o piață, o va face prin investiții și achiziții multiple. Într-un asemenea caz, ar trebui să ne așteptam la un val de investiții în multiple sectoare. Dar problema este că, la prima vedere, acordul dintre CEFC și KMG nu pare a fi legat de România, ci de Kazahstan.

Acordul din luna decembrie a fost semnat la Beijing, în prezența prim-ministrului kazah Karim Massimov și a premierului chinez Li Keqiang. Massimov a studiat la Beijing și vorbește limba chineză, fiind considerat un apropiat al Chinei. Acordul CEFC-KMG a făcut parte dintr-un pachet mai larg de înțelegeri sino-kazahe, în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, care a inclus un contract pentru construcția unui complex petrochimic, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, și două înțelegeri în sectorul energiei nucleare din Kazahstan. Astfel, acordul pentru Rompetrol poate fi mai degrabă privită ca o mână întinsă Kazahstanului, guvernul de la Astana identificând KMG International ca fiind un candidat pentru privatizare.

Astfel, nu este clar dacă CEFC China este interesată de piața românească. De partea cealaltă, există totuși și semne pozitive. În luna septembrie, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xi Jinping, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU. Cei doi au discutat și despre proiectul One Belt, One Road, iar Iohannis i-a transmis lui Xi interesul României pentru acest proiect. România nu a fost însă reprezentată la nivel de prim-ministru la summitul China-CEE de la Suzhou din noiembrie 2015, un gest care a supărat Beijingul. Este greu de spus, deci, dacă decizia CEFC de a investi în Rompetrol a fost luată în urma identificării unei direcții politice.

Dar este interesat de notat că directorul general al CEFC, Zang Jianjun, s-a întâlnit în luna martie cu Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. Cei doi au discutat despre investiția CEFC în KMGI, Zang Jianjun transmițându-i lui Zgonea că „CEFC își va continua investițiile în sectorul energetic al României”. Tot Zang Jianjun a ilustrat faptul că KMGI va fi transformată într-o „platformă strategică pentru achiziția de resurse și investiții energetice”. Directorul CEFC s-a întâlnit apoi cu ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong. În timpul discuțiilor cu acesta, el a mai precizat că „CEFC va crește investițiile sale în România, pentru a câștiga mai multă atenție și susținere pentru dezvoltarea sa în România și în regiune”. Ambasadorul Xu Feihong a prezentat delegației CEFC mai multe oportunități de investiții în țară. Până la urmă, CEFC pare a fi interesată cel puțin de investiții suplimentare în sectorul energetic, dar poate și în alte sectoare ale economiei românești.

Rafinăria Petromidia din Năvodari, deținută de Rompetrol, cea mai importantă rafinărie din România
Rafinăria Petromidia din Năvodari, cea ... +
Rafinăria Petromidia din Năvodari, cea mai importantă rafinărie din România -

Nu este însă clar cum privește guvernul român achiziția rafinăriei Petromidia. Statul român l-a numit recent pe Marius Mitruș în consiliul de administrație al Rompetrol Rafinărie. Numirea fostului consilier din BNR ar putea fi motivată și de alți factori, însă un aspect important este că acesta a lucrat timp de 12 ani într-o „instituție cu atribuții în domeniul securității naționale”, unde a fost și director adjunct pentru patru ani. În cazul în care guvernul român dorește să se asigure de securitatea rafinăriei Petromidia, experiența lui Marius Mitruș îi oferă acestuia un avantaj. Dar dacă acesta a fost principalul motiv al numirii, înseamnă că guvernul român nu privește cu ochi buni achiziționarea rafinăriei Petromidia de către CEFC China.

Este ironic că, deși de câțiva ani sunt promovate câteva proiecte energetice de stat pentru atragerea unor investiții din China, prima mare investiție chineză în sectorul energetic românesc este făcută de o companie privată, prin achiziționarea unei companii străine prezentă pe piața românească. Odată finalizată tranzacția dintre CEFC și KMG, rămân două necunoscute: dacă achiziția Rompetrolului de către compania chineză va fi de succes și dacă acesta este doar primul pas pentru CEFC, care ar putea continua și cu alte investiții în economia românească. Urmând însă exemplul Cehiei, cea de-a doua necunoscută se va clarifica probabil pe parcursul acestui an sau în anul următor. Dacă CEFC este interesată să investească și în alte sectoare din România, atunci în următorul an va urma un val de investiții.

| 2 mai 2016|Categories: China, România-Asia|Tags: , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza