Bilanțul vizitei lui Vladimir Putin în Japonia

Alexandra Roșca | 19 decembrie 2016
Președintele rus Vladimir Putin și ... +
Președintele rus Vladimir Putin și prim-ministrul japonez Shinzo Abe urmăresc o demonstrație de judo -

Mijlocul lunii decembrie l-a găsit pe Vladimir Putin, președintele Rusiei, în Japonia. Acesta a efectuat o vizită de două zile în statul nipon pentru a-l întâlni pe prim-ministrul Shinzō Abe, cei doi purtând discuții referitoare la relația dintre Rusia și Japonia.

Vizita lui Putin în Japonia este considerată a fi de o importanță deosebită, deoarece este prima deplasare pe care acesta o face într-una din țările G7, de când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în 2014. Principalele puncte abordate de către Putin și Abe au fost legate de domeniul economic și de securitate. Discuțiile dintre cei doi s-au concluzionat prin semnarea a 68 de acorduri comerciale și energetice.

Rusia și Japonia au hotărât crearea unui fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari, ce urmează a fi folosit pentru proiecte de energie și infrastructură în următorii cinci ani. Acest fond va fi folosit de către companiile japoneze care operează în Rusia, Putin fiind interesat în special de implicarea Japoniei în regiunea Orientului Îndepărtat Rus. De asemenea, investițiile, împrumuturile și liniile de credit japoneze către Rusia vor avea o valoare totală de aproximativ 300 de miliarde de yeni. Și în plan energetic s-au înregistrat rezultate, marele gigant Gazprom semnând acorduri de cooperare strategică cu companiile japoneze Mitsui&Co. și Mitsubishi.

În materie de securitate, Putin și Abe au discutat despre Siria și tensiunile din Asia. Legat de Siria, prim-ministrul Japoniei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele umanitare din regiune și a sugerat că Rusia ar trebui să joace un rol constructiv în acest conflict. La rândul său, Vladimir Putin a subliniat temerile pe care le are față de scuturile americane antirachetă din Japonia, considerând că amplasarea lor nu este decât o reacție exagerată a Statelor Unite în legătură cu acțiunile Coreei de Nord.

Vladimir Putin și Shinzo Abe la summitul lor din Japonia
Vladimir Putin și Shinzo Abe, ... +
Vladimir Putin și Shinzo Abe, cu ocazia întâlnirii lor din decembrie 2016 -

Una dintre cele mai mari așteptări cu privire la vizita lui Putin în Japonia a fost legată de problema insulelor Kurile, mai exact de stabilirea direcțiilor de acțiune în vederea soluționării acestui vechi conflict care împiedică buna desfășurare a relației dintre Rusia și Japonia. Însă așteptările au fost înșelate, în special cele ale Japoniei, aceasta sperând cumva ca va putea ajunge la un acord cu Rusia. În schimb, Abe și Putin au decis demararea unor discuții în vederea desfășurării de activități economice comune pe teritoriul insulelor. Această acțiune nu este însă una favorabilă Japoniei deoarece, dat fiind faptul că insulele se află sub administrația Rusiei, companiile japoneze ar fi puse în situația de a-și desfășura activitatea în conformitate cu legislația rusească, fapt ce ar declanșa reacții negative din partea guvernului japonez, care ar vedea această practică drept o recunoaștere a suveranității Rusiei asupra insulelor. Vizita lui Putin în Japonia a stârnit reacții și din partea activiștilor care au circulat pe străzile din apropierea biroului prim-ministrului, aceștia cerându-i președintelui Rusiei să înapoieze insulele Japoniei. Așadar, insulele Kurile rămân încă un subiect deschis între Rusia și Japonia, a cărui rezolvare depinde doar de capacitatea de a ajunge la un compromis.

Relația dintre Rusia și Japonia este complicată atât din cauza tensiunilor de ordin istoric legate de insulele Kurile, cât și din cauza deteriorării  legăturilor dintre Statele Unite ale Americii și Rusia, în condițiile în care cea dintâi este un aliat cheie al Japoniei. Însă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite poate reconfigura relația dintre aceasta și Rusia, cu atât mai mult cu cât Donald Trump a declarat faptul că urmărește îmbunătățirea legăturii dintre cele două țări. Dat fiind acest context, drumul Japoniei spre către o relație mai strânsă cu Rusia are șanse să devină realizabil, sigurul obstacol care va trebui surmontat fiind cel legat de insulele Kurile.

Despre autor:

Alexandra Roșca este analist RISAP. Alexandra a absolvit Masterul de Diplomație în Economia Internațională din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Domeniile sale de interes sunt relațiile internaționale, geopolitica și diplomația, iar principala zonă de interes este Rusia.

Comenteaza