Bid and win pentru Beijing

Stila-Nicholas Puerava | 4 august 2015
Locuitori ai Beijingului se bucură ... +
Locuitori ai Beijingului se bucură după anunțul Comitetului Olimpic Internațional, care a declarat Beijing ca fiind gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022. -

Capitala Chinei, Beijing, a fost alesă ca gazdă a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2022, învingând fosta capitală a Kazahstanului, Alma-Ata. Voturile Comitetului Olimpic Internațional au fost de 44 la 40.

Beijing, prin găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 2008 și a celor de iarnă din 2022, urmează să  devină primul oraș ce găzduiește atât Jocurile Olimpice de vară cât și pe cele de iarnă. Jocurile Olimpice din 2008, cât și cele din 2022, au fost oferite Beijingului tocmai pentru a îmbunătăți relația poporului, aflat dincolo de Marele Zid Chinezesc, cu sportul internațional și cu „familia olimpică internațională”.

Decizia Comitetului Olimpic este un fel de pariu (un alt fel de bid) care să aducă China și Asia în lumea jocurilor internaționale, dând, în acest fel, un plus pentru potențialul atleților și sportivilor din China și din Asia. Aceasta a fost premisa de acordare a titlului de gazdă a JO de vară pentru Beijing și în anul 2008. Aspectul economic vine și din costurile reduse pentru instalațiile sportive ale Beijingului, fiind refolosite stadioane precum Stadionul Cuib de Pasăre, ce a fost construit pentru JO din 2008.

Jocurile Olimpice nu se vor desfășura însă numai în Beijing: unele dintre probele exterioare, precum schiul sau snow-boarding-ul, se vor desfășura în Zhangjiakou, o prefectură situată la aproape 200 de km de centrul Beijingului. Chiar și aici însă, din cauza condițiilor meteo, competițiile vor necesita zăpadă artificială.

Pentru anul 2022, premisa aceasta a fost reluată și succesul precedent a fost reamintit. Membrii din Comitetul Internațional a JO au menționat că se așteaptă la aceeași organizare centrată pe atleți, sustenabilitate și economie specifică acestui eveniment olimpic.

Xi Jinping, președintele Chinei, și-a arătat deschiderea printr-un mesaj video, afirmând „sprijinul puternic” pentru organizarea acestor JO, declarând că ar „stimula schimburile și înțelegerile reciproce dintre China și alte civilizații ale lumii”, iar, „poporul chinez așteaptă cu nerăbdare această oportunitate” oferind asigurarea că alegerea Beijingului ar duce la prezentarea lumii a unor JO de iarnă „fantastice, extraordinare și excelente”.

Inițial, în competiție cu Beijing pentru găzduirea JO din iarna anului 2022, erau și alte 4 orașe: Liov (Ucraina), Oslo (Norvegia), Cracovia (Polonia) și Alma-Ata (Kazahstan). Ulterior, Stockholm (Suedia) a intrat, de asemenea, în competiție, dar de-a lungul perioadei de candidatură, dintre cele cinci orașe, doar Beijing și Alma-Ata au rămas în cursa pentru găzduirea JO de iarnă.

Alma-Ata a fost foarte aproape de a câștiga, diferența fiind de numai patru voturi: 44 de voturi pentru Beijing și 40 pentru Alma-Ata. Rezultatul a fost anunțat de Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional.

Prim-ministrul Kazahstanului a declarat, anterior aflării deciziei finale a găzduirii JO, că „probabil suntem necunoscuți pentru mulți dintre voi, unii probabil ne consideră o alegere riscantă”, menționând faptul că fiecare stat ce licitează pentru această găzduire prezintă un grad de risc. Iar, în ceea ce privește Alma-Ata, „nu este o alegere riscantă. Suntem o oportunitate de aur pentru a dovedi că națiunile mici, avansate, pot să găzduiască cu succes jocurile de iarnă”.

De partea cealaltă, China a precizat că pentru organizarea acestor jocuri de iarnă a existat un grad de încredere dobândit în urma JO din 2008, atunci când așteptările mediului internațional au fost atinse, iar acest lucru ar trebui să întărească candidatura Beijingului.

Pe lângă acestea, conform primarului Beijingului, există o serie de măsuri de dezvoltare tehnologică și dezvoltare socială: de la un plan pentru un „viitor energetic curat” (clean energy future) pentru a îmbunătăți calitatea aerului, în valoare de 130 miliarde de dolari, la planul de construire a unui traseu pentru un tren de mare viteză care să ajungă la locul de desfășurare al probelor exterioare, în numai 20 de minute (acesta fiind momentan în construcție).

În ceea ce privește ediția următoare a JO de iarnă, acestea au loc în 2018, la PyeongChang (Coreea de Sud), iar ediția următoare a JO de vara este organizată la Rio de Janeiro (Brazilia), în 2016.

| 4 august 2015|Categories: China, Societate|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Stila-Nicholas Puerava este fost colaborator RISAP. Domeniile sale de interes sunt: situația internă a Chinei, China și zona Asiei de Sud-Est, evoluțiile specificului asiatic în relațiile internaționale și relația China-Africa.

Comenteaza