Barack Obama în Vietnam: o vizită pentru întărirea relațiilor

RISAP | 27 mai 2016
Barack Obama ținând un discurs ... +
Barack Obama ținând un discurs în capitala Vietnamului, Hanoi -

Cu ocazia vizitei sale în Vietnam, președintele Barack Obama a anunțat ridicarea restricțiilor asupra exportului de arme către Vietnam. Cum vor evolua relațiile dintre Vietnam și SUA și care este rolul Chinei în acest peisaj?

Președintele american Barack Obama a efectuat, pe final de mandat, prima sa vizită oficială în Vietnam. Vizita sa de trei zile, începută pe 22 mai, creează un lanț de trei președinți americani consecutivi care au vizitat Vietnamul, urmându-le lui Bill Clinton și George Bush. Clinton a fost președintele în al cărui mandat relațiile dintre cei doi foști adversari au fost normalizate, la aproape 20 de ani de la încheierea Războiului din Vietnam. În următoarele două decenii de atunci, relațiile bilaterale dintre Washington și Hanoi au progresat, în timpul administrației Obama Vietnamul aderând la negocierile pentru crearea zonei de liber-schimb TPP (Trans-Pacific Partnership – Parteneriatul Trans-Pacific), iar SUA ridicând parțial interdicția asupra exporturilor de armament către Vietnam.

Întărirea relațiilor militare SUA-Vietnam

Înaintea de sosirea sa în Vietnam, apăruseră multe zvonuri că Obama va decide să ridice complet restricțiile asupra exporturilor de arme către Vietnam, pentru a transmite un semnal de prietenie Hanoiului și pentru a întări relația dintre cele două state. Zvonurile s-au dovedit a fi adevărate, președintele Obama anunțând luni, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său vietnamez, Tran Dai Quang, că SUA va vinde de acum arme Vietnamului. Ridicarea interdicției veche de aproape jumătate de secol este o bornă importantă a procesului de apropiere dintre cei doi foști inamici.

Ridicarea embargoului de arme are atât o semnificație simbolică, dar și una practică. La nivel simbolic, decizia certifică faptul că SUA acordă acum încredere Vietnamului, pe care îl tratează ca pe o țară normală. Ea pune capăt procesului de normalizarea a relațiilor, început cu restabilirea legăturilor diplomatice acum 21 de ani în urmă, în 1995. Președintele Obama a deschis astfel calea către întărirea relațiilor militare dintre SUA și Vietnam. În următorii ani, cele două state vor începe probabil să realizeze exerciții militare comune, iar Vietnamul ar putea acorda Statelor Unite acces la portul Cam Rahn, pe care armata americană îl folosise în timpul Războiului din Vietnam.

Președintele american Barack Obama și președintele Vietnamului Tran Dai Quang în timpul ceremoniei de întâmpinare a lui Barack Obama în Vietnam
Barack Obama și omologul său ... +
Barack Obama și omologul său vietnamez, Tran Dai Quang, în timpul ceremoniei de întâmpinare a președintelui american în Vietnam -

Din punct de vedere practic, Vietnamul își va putea întări capacitățile de apărare, în contextul intensificării tensiunilor din Marea Chinei de Sud. Până acum, Vietnamul a fost un client fidel al Rusiei, care i-a vândut numeroase platforme și echipamente militare, inclusiv șase submarine din clasa Kilo. Încetul cu încetul, armata vietnameză va dobândi accesul la echipamente americane avansate din punct de vedere tehnologic, diversificându-și inventarul. Dar procesul va fi unul lung și dificil, întrucât Vietnamul va trebui mai întâi să se obișnuiască cu procedurile de achiziție a armamentului specifice Statelor Unite, iar apoi să integreze echipamentele americane în cadrul unor forțe care au luptat de decenii cu arme de producție sovietică sau rusească.

China nu privește cu ochi buni relația SUA-Vietnam

Decizia administrației Obama nu înseamnă însă transformarea relației dintre SUA și Vietnam într-o alianță. Dar presa din China nu a privit cu ochi buni anunțul făcut de președintele american și a condamnat acest gest. Un editorial din ziarul de stat China Daily a avertizat Statele Unite și Vietnamul să „nu pornească un incendiu” în regiune. Un alt ziar de stat, Global Times, care este cunoscut pentru tenta sa naționalistă, a caracterizat afirmația lui Obama conform căreia decizia nu este îndreptată împotriva Chinei ca fiind „o minciună de proastă calitate”, avertizând că ea va „intensifica competiția strategică dintre Washington și Beijing”. Este important de notat însă faptul că reacția oficială a Beijingului a fost foarte blândă: purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din China a afirmat că țara sa „este fericită să vadă că Vietnamul dezvoltă relații normale cu toate statele, inclusiv cu SUA”.

Atât SUA, cât și Vietnam au negat că relațiile lor tot mai strânse sunt îndreptate împotriva Chinei. La doar câteva zile de la anunțul lui Barack Obama, prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a acordat un interviu presei străine, în timpul căruia a afirmat că Vietnamul nu urmărește să-și întărească prezența militară din Marea Chinei de Sud și dorește să lucreze pentru rezolvarea pe cale pașnică a disputelor teritoriale.

Mulți analiști văd apropierea dintre Vietnam și SUA ca fiind o reacție față de ascensiunea Chinei, motivată de teama guvernului de la Hanoi față de vecinul său mai mare din nord. Cum Vietnamul dispută cu China atât insulele Paracel, cât și insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, mulți observatori consideră că tensiunile dintre cele două țări vor continua să se intensifice. Dar peisajul politic din Hanoi este mult mai complex, Partidul Comunist Vietnamez având încă numeroși oficiali care nu doresc să transforme China într-un dușman și încearcă să protejeze relațiile dintre cele două țări comuniste. Totuși, războiul dintre China și Vietnam din 1979 rămâne încă viu în memoria multor vietnamezi, iar multe dintre acțiunile recente ale Chinei trezesc amintiri neplăcute. Decizia Chinei de a amplasa o sondă de explorare petrolieră în ape disputate în 2014 a provocat nu doar numeroase proteste care s-au soldat cu decese, ci a dat și un impuls acelor oficiali care doresc ca Vietnamul să se apropie de SUA, de Japonia și de alte state din regiune pentru a avea o poziție mai sigură față de China.

În vara anului trecut, secretarul general al Partidului Comunist Vietnamez, Nguyen Phu Trong, a devenit primul lider al Partidului Comunist Vietnamez care să viziteze Washingtonul. Un aspect important al vizitei sale este faptul că Nguyen Phu Trong face parte din tabăra care dorește menținerea unor relații de prietenie cu China. Faptul că până și el a decis că este necesară o deschidere față de SUA indică ambivalența Vietnamului față de Beijing. Dar la congresul de la începtului anului al Partidului Comunist Vietnamez, Nguyen Phu Trong a reușit să își mențină funcția, în ciuda vârstei sale înaintate și în ciuda dorinței fostului prim-ministrul Nguyen Tan Dung de a prelua această funcție. Dung, care era văzut ca fiind un reformator și principalul susținător al unor relații mai strânse cu Washington, a trebuit până la urmă să se dea bătut și să se retragă.

Peisajul politic vietnamez este deci unul foarte complex, iar liderii comuniști nu văd apropierea de SUA ca necesitând ruperea relațiilor cu China, ci ca pe o lărgire a orizontului diplomatic, care le oferă mai multe posibilități în cazul unui conflict. Liderii de la Beijing vor privi însă întărirea cooperării militare SUA-Vietnam ca fiind îndreptată către China și ca fiind parte din planul Statelor Unite de a întoarce vecinii Chinei împotriva ei.

Obama și drepturile omului în Vietnam

Decizia lui Obama de a permite vânzarea de arme către Vietnam nu a fost criticată doar de China, ci și de organizații și activiști pentru drepturilor omului. Aceștia consideră că ridicarea restricțiilor s-a făcut prea devreme, fără ca Vietnamul să facă progrese în problema drepturilor omului. Din această perspectivă, ridicarea embargoului putea fi o monedă de schimb cu care SUA să convingă liderii vietnamezi să acorde mai multă libertate cetățenilor pe care îi conduc. Este însă important de observat că SUA încă păstrează o astfel de monedă de schimb, întrucât fiecare pachet de armament pe care Vietnamul dorește să-l achiziționeze va trebui să fie aprobat de Congresul american. SUA va putea deci să ceară progrese privind drepturile omului înainte de a aproba vânzarea unor platforme importante.

Președintele american Barack Obama ținând un discurs în fața unor tineri vietnamezi, în Ho Chi Minh
Președintele american Barack Obama ținând ... +
Președintele american Barack Obama ținând un discurs în fața unor tineri vietnamezi, în Ho Chi Minh -

În ciuda faptului că a aprobat ridicarea embargoului, Obama a încercat să preseze liderii vietnamezi și asupra subiectului drepturilor omului. Președintele american a făcut asta într-un mod mai discret, vorbind în cadrul unei întâlniri cu tineri de succes, în orașul Ho Chi Minh, despre importanța libertății de exprimare și detaliindu-le acestora motivele pentru care tinerii din unele țări aleg să emigreze din țara natală. Lista acestor motive (corupție, poluare, sistem de educație de proastă calitate) semăna foarte mult cu o listă a problemelor cu care se confruntă cetățenii vietnamezi. În acest mod mai discret, Obama a încercat să le atragă atenția liderilor vietnamezi că trebuie să acorde mai multă libertate și mai multă atenție nevoilor cetățenilor lor, fără a le crea însă acestora impresia că Washington dorește o schimbare a regimului din Vietnam, o temere des întâlnită în regimurile autoritare.

Vietnamul și pivotul către Asia-Pacific al lui Barack Obama

Aflat în ultimul an de mandat, Obama a dorit să bifeze și Vietnamul pe harta statelor asiatice pe care le-a vizitat. Așa cum se poate lăuda cu apropierea față de Myanmar, Obama a reușit să lucreze și pentru apropierea dintre SUA și Vietnam. Ca unul dintre cele patru state sud-est asiatice care fac parte din Parteneriatul Trans-Pacific, cea mai importantă inițiativă economică din Asia-Pacific a administrației Obama, Vietnamul este o țară importantă pentru pivotul către Asia-Pacific. A fost, deci, normal pentru Barack Obama să dorească să transmită următorului președinte o relație SUA-Vietnam mai puternică. Mai mult decât teama de China, administrația Obama a fost motivată de importanța Vietnamului pentru politica pivotului către Asia-Pacific, care a punctat în ultimii ani atât succese, cât și unele dezamăgiri.

Președintele american Barack Obama în timpul unei vizite într-o casă din Hanoi
Președintele american Barack Obama, alături ... +
Președintele american Barack Obama, alături de președinta parlamentului vietnamez, Nguyen Thi Kim Ngan, în timpul unei vizite într-o casă din Hanoi -

Dar dorința de apropiere față de Vietnam nu este limitată la administrația democrată de la Casa Albă. John McCain, candidatul republican la președinție din 2008 și președintele Comitetului Forțelor Militare din Senat, a propus într-o scrisoare trimisă secretarului general Nguyen Phu Trong, înaintea vizitei lui Obama, întărirea cooperării maritime dintre SUA și Vietnam. Ca fost prizonier de război, torturat de armata nord-vietnameză, vocea lui McCain indică dorința Statelor Unite de a lăsa în urmă trecutul și de a privi către viitor. Consensul din cele două partide legat de Vietnam a fost ilustrat și de un articol scris împreună de John McCain, de secretarul american de stat John Kerry și de fostul senator Bob Kerrey, care este președintele nou-fondatei Universități Fulbright din Vietnam, toți trei veterani ai războiului din Vietnam.

Vizita lui Obama rămâne astfel o bornă importantă în procesul de normalizare și întărire a relațiilor dintre SUA și Vietnam. Decizia sa de a permite exportul de arme către Vietnam deschide o nouă etapă a cooperării militare dintre cele două state. Dar chiar dacă apropierea dintre cei doi dușmani este pe undeva motivată de teama față de China, fără a fi însă îndreptată împotriva ei, guvernul de la Beijing a luat notă de acest proces și va privi cu atenție viitoarele vânzări de echipamente militare americane către Vietnam.

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza