Bagan – ținutul pagodelor din Myanmar

Bagan, tărâmul pagodelor, spiritualității și al baloanelor cu aer cald, pare un loc desprins din poveste. Dar povestea este una adevărată și începe în secolul al XI-lea când Bagan era capitala Regatului Pagan, regat al cărui moștenitor avea să fie Myanmarul e azi.

Numele de Bagan este o alterare a pronunțării în limba birmaneză a cuvântului Pagan, numele regatului despre care vorbeam, dar în dialectul Pali, numele orașului ar fi Arimaddana Pura sau, în traducere, Orașul care își zdrobește dușmanii.

Bagan este un puzzle de pagode și stupe budiste, acestea depășind numărul de 2.000, care creează un ansamblu arhitectural de o frumusețe aparte. Spiritualitatea locului este amplificată de misticismul vederii panoramice asupra Baganului.

De cele mai multe ori, o astfel de priveliște se experimentează dintr-un balon cu aer cald, iar numeroase companii locale organizează tururi în care turiștii pot survola complexul Bagan dintr-un astfel de balon – oferind o experiență unică.

Asemenea faraonilor care au construit piramidele din complexul Giza și conducătorii Paganului au întreprins un amplu proiect de construcție de temple care sa le comemoreze numele peste ani. Cele mai importante temple din Bagan sunt: Templul Dhammayangyi, Templul Thatbyinnyu, Templul Shwezigon și Templul Ananda, cea mai veche construcție din ansamblu, datând din secolul al IX-lea.

Surse poze: Pixabay/Peggy_Marco, Flickr/Paul Arps, Flickr/Guillén Pérez, Flickr/KX Studio, Flickr/indigoMood.

| 22 august 2016|Categories: Descoperă Asia|0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza