Atmosfera de dinaintea celui de-al 19-lea Congres al Partidului

Radu Sava | 17 octombrie 2017
Marea Sală a Poporului, din ... +
Marea Sală a Poporului, din Beijing, care găzduiește Congresul Național al Partidului Comunist Chinez -

(BEIJING) Cu doar câteva zile înainte de mult așteptatul Congres Național al Partidului Comunist Chinez, autoritățile de la Beijing iau măsuri de securitate suplimentare în majoritatea spațiilor publice. Congresul va fi oficial deschis miercuri, 18 octombrie 2017, în Sala Mare a Poporului, aflată în Piața Tiananmen, din centrul capitalei.

Este un eveniment de interes major nu doar pentru China, ci și pentru comunitatea internațională datorită schimbărilor care vor apărea, mai ales în ceea ce privește viitoarea conducere a Chinei. O mare parte din actualii membri ai Biroului Politic al partidului (Politburo) sunt așteptați să se pensioneze la acest congres, dând astfel voie următoarei generații de lideri să vină la putere.

Pe parcursul săptămânii ce urmează, cei aproape 2.300 de delegați ai partidului vor avea în vizor, înainte de toate, alegerile pentru funcția de secretar general al partidului, mandatul lui Xi Jinping urmând a fi reînnoit, și pentru cele 25 de locuri din Biroul Politic, respectiv schimbările din Comisia Centrală a Inspecției pentru Disciplină și Comisia Militară Centrală.

Atmosfera capitalei chineze, între timp, pare să devină din ce în ce mai apăsătoare. Ofițeri și diverși militari sunt în patrule în stațiile de metrou și în vagoane, iar controalele documentelor de identitate devin mult mai dese. Concomitent, principalele artere ale capitalei sunt împânzite de brigade ale poliției rutiere. Aparent toate acestea au fost legate și de sfârșitul săptămânii de vacantă dedicată sărbătorii naționale, de pe 1 octombrie, o perioadă în care sute de milioane de chinezi din toată țara au plecat în excursii. Obișnuitul control de securitate de la metrou s-a înăsprit acum, astfel încât inclusiv lichidele trebuie supuse unui control mai amănunțit decât celelalte obiecte ale călătorilor. Cozile devin interminabile, în consecință, la intrări, transferuri sau ieșiri.

Pe de altă parte, aplicațiile mobile occidentale care odată fusese tolerate, au devenit acum blocate sau funcționează iregular, cetățenii străini nu mai pot călători în Tibet pentru o perioada de timp limitată, iar poluarea nu mai pune stăpânire asupra orașului de zile bune întregi. Datorită congresului, ornamentele florale, instalate cu ocazia Zilei Naționale a Chinei, vor rămâne în Piața Tiananmen până la sfârșitul acestei luni, în timp ce ziarele relatează cu mult entuziasm, pe prima pagină, informații și imagini cu actualul secretar general, Xi Jinping, acest lucru fiind vizibil atât în mediul virtual, cât și la chioșcurile din oraș. China Daily, unul dintre cele mai importante ziare, a lansat o secțiune specială, în limba engleză, dedicată momentelor memorabile ale mandatului lui Xi Jinping, care include o arhivă foto, infografice, dar și noutăți despre diverse cărți publicate sau aplicații mobile ce pot fi accesate pentru informații despre călătoriile sale în străinătate, filosofia sa diplomatică, discursuri și multe altele. De asemenea, aceeași publicație a lansat o altă secțiune în această perioadă dedicată exclusiv evenimentului de săptămâna aceasta. Aceasta include informații despre delegați, opinii și relatează perspectivele internaționale legate de congres, alături de o serie deosebită de poze și materiale audio-vizuale.

Ultimul congres a avut loc în anul 2012, fapt pentru care încărcătura momentului este remarcabilă. Cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez reprezintă evenimentul politic al anului în China. Este de interes major nu doar în ceea ce privește politica internă, dar mai ales viitoarea politică externă a Beijingului. Experții și comunitatea internațională privesc, în deosebi, direcțiile dominante ale politicii externe privitoare la Inițiativa Belt and Road, parteneriatul strategic UE-China și viitoarea colaborare cu Washington.

| 17 octombrie 2017|Categories: China, Politică|Tags: , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Radu Sava este analist RISAP. El studiază politică chineză și politică externă la Universitatea Tsinghua din Beijing, urmând și cursurile masteratului francofon la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Domeniile sale de interes sunt politica externă a Chinei în raport cu diplomația multilaterală și cu Europa Centrală și de Est, respectiv relațiile UE-China.

Comenteaza