Asia-Pacific după retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris

Anjie Goh | 29 iunie 2017
Un semn de la conferința ... +
Un semn de la conferința COP21 de la Paris, care arată direcția către ieșire, noiembrie 2015 -

Retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris revarsă asupra statelor din Asia Pacific un puternic val de agitație, cauzat pe de-o parte de îngrijorările juste pentru mediu, cât și pe de altă parte de diferențele economice marcante ce ar putea urma, în defavoarea acestor state. Neprevăzuta retragere a SUA, justificată în termeni economici, pune presiune asupra deciziilor ce vor fi luate de state în sensul unor eventuale renegocieri ce trebuie să mențină linia echilibrată între  flexibilitate economică și spiritul de protecție a mediului, în sensul în care a fost elaborat Acordul de la Paris.

Toate statele din regiunea Asia-Pacific, inclusiv Coreea de Nord, au semnat Acordul de la Paris, micile statele insulare din oceanele Pacific și Indian fiind în mod special amenințate de efectele încălzirii globale.

Analizând politica internă și rapiditatea cu care statele din Asia-Pacific au acționat în sensul acceptării și implementării rapide a politicilor de mediu prevăzute în Acordul de la Paris, se poate anticipa, că o reacție la retragerea SUA, o posibilă asociere cu alte state pentru a crește șansele de reușită ale acordului și depunerea unor eforturi conjugate pentru a reatrage SUA în acord, prin repornirea unor negocieri care să mențină totuși substanță și spiritul în care a fost conceput tratatul.

Însă, în cazul în care negocierile vor prevedea anumite condiții speciale favorabile economiei SUA în detrimentul prevederilor de mediu expres prevăzute în tratat, atunci există riscul creării unui precedent, astfel încât orice stat ar putea ulterior să amenințe cu retragerea din tratat pentru a beneficia de anumite clauze speciale, care să contravină clauzelor generale prevăzute. Or, într-un asemenea context, ce rol ar avea un  acord care să țină ,,legate” doar anumite state și anume cele care nu au contestat clauzele în favoarea economiei lor naționale?

Pe de altă parte însă, având în vedere că Statele Unite este un important producător de gaze cu efect de seră, o astfel de reîncercare de negociere care să ofere câteva avantaje particulare ar trebui luată în serios, pentru că deși efectele nu vor fi aceleași conform prevederilor inițiale ale tratatului, o reducere a gazelor cu efect de seră din partea SUA, chiar și parțială, ar fi semnificativă pentru mediu.

În funcție de poziția geografică, dar mai ales de contextul relațiilor internaționale, pentru fiecare stat din regiunea Asia-Pacific efectele vor fi diferite, însă ușor de simțit, începând chiar cu domeniile asociate educației și cercetării. State precum Singapore, care au semnat cu SUA acorduri privind cooprarea în cercetarea mediului, vor avea de suferit pentru că o politică de mediu diferită va genera probleme în cercetările efectuate. În privința diferențelor de perspectivă în elaborarea politicilor de prevenție și de combatere a poluării, acestea vor fi efectiv instabile în relațiile dintre cele două țări.

O lipsă de unitate privind politică de mediu ar putea dezavantaja economic țările dezvoltate care au ratificat Acordul de la Paris, precum Japonia, Coreea de Sud, Australia, Canada sau țările europene, pentru că măsurile de protecție a mediului cresc costurile de producție în unele sectoare, luând în seamă poluarea și introducând taxe și obligații suplimentare de mediu pentru aceste state. Or, avantajată de limitările la care sunt supuse celelalte state, SUA ar putea produce mai ieftin produse, chiar dacă această productivitate s-ar face cu o poluare accentuată, pe care ar resimți-o dealtfel, întreagă Planetă.

În acest context instabil și imprevizibil rămâne de văzut ce vor decide foștii ,,Tigrii asiatici” pentru a își proteja economia, menținând în același timp echilibrul natural al mediului.

| 29 iunie 2017|Categories: Asia de Sud-Est, Geopolitică|Tags: , |0 Comentarii

Despre autor:

Anjie Goh este fost intern RISAP. Domeniile sale principale de interes sunt relațiile internaționale și economia internațională în Asia, având un interes special pentru China, Singapore și Vietnam.

Comenteaza