Asia: focarul unei viitoare pandemii?

RISAP | 2 ianuarie 2016

Multe epidemii au izbucnit în ultimii ani pe glob, dar pagubele cauzate de MERS în Coreea de Sud au tras un semnal de alarmă asupra bolilor pandemice ce pot veni dinspre Asia.

H3N2, H7N9, H5N1, SARS, MERS – deși pot părea la o primă vedere o înșirare de litere și cifre, ele sunt în fapt acronime ale celor mai ucigătoare boli care s-au transmis de la animal la om, iar toate acestea au un punct comun: ASIA. Asia nu este doar un punct comun, ci și un punct de plecare, în această regiune izbucnind cele mai importante epidemii din ultimii ani, fapt ce îi face pe mulți să se întrebe dacă următoarea pandemie care va lovi lumea va veni din Asia?

În 1968, Hong Kong și mai apoi întreaga Asie de Sud și Sud-Est, dar și SUA, se confruntau cu una dintre cele mai nimicitoare tipuri de gripă: H3N2, care a și rămas în istorie sub denumirea de Gripa din Hong Kong. China avea să se confrunte în 2013 cu un val de îmbolnăviri de gripă aviară H7N9 care a provocat peste 100 de decese, dar din fericire nu s-a extins la nivel internațional. China se mai confruntase în 2003 cu un alt tip de virus, Sindromul Acut Respirator Sever (Sever Acute Respiratory Syndrome) sau SARS care a ucis aproape 775 de persoane dintre cei peste 8000 de chinezi infectați și s-a extins și în alte state, România numărând și ea o victimă. Iar virusul H5N1 pândește în Asia de Sud și Sud-Est din 2003, transmițându-se de la păsări la om, dar neavând încă posibilitatea de a se transmite de la om la om. În tot acest timp, a ucis aproape 60% din cele peste 600 de persoane infectate.

Ultimii ani pot fi catalogați drept ani ai epidemiilor cu posibile valențe de pandemii. Dacă Ebola a lovit Africa, decimând populația unor state ca Guineea, Sierra Leone, Liberia, MERS a lovit Orientul Mijlociu și, neașteptat, Coreea de Sud. 2015 a fost anul în care MERS a devenit cunoscut la nivel mondial, ca urmare a intrării sale, odată cu un călător întors din Bahrain, în Coreea de Sud. MERS a cauzat moartea a aproximativ 20 de persoane în Coreea de Sud și infectarea a peste 150. Sute de oameni au fost puși în carantină, peste 2.100 de școli au fost închise și mii de turiști și-au anulat călătoriile în Coreea. Economia sud-coreeană, cât și funcționarea instituțiilor medicale au fost puternic zdruncinate de criza cauzată de MERS. Ușurința cu care acest virus s-a propagat într-o țară civilizată a ridicat mari semne de întrebare asupra sănătății sistemului sanitar din Coreea de Sud (unele infecții s-au produs în cadrul unui spital), iar întârzierea cu care s-au luat măsuri de protecție a populației au ridicat mari semne de întrebare asupra credibilității instituțiilor guvernamentale din Coreea de Sud (inițial, numele spitalului unde au fost infectați oameni nu a fost făcut public, iar măsurile de atenționare și protecție a populației au întârziat în a fi implementate, lucru ce a cauzat îmbolnăvirea altor zeci de oameni). Nu în ultimul rând, economia Coreei de Sud a fost dublu lovită, pe de-o parte de reducerea dramatică a numărului turiștilor, iar pe de alta de reducerea consumului, ca urmare a faptului că sud-coreenii au refuzat să mai iasă în spații publice ca mall-uri, cinema, cafenele, etc..

Având în vedere că un stat precum Coreea de Sud nu a fost suficient de pregătit să răspundă cu promptitudine unei epidemii, mai rămân doar două întrebări: oare vor putea statele din Asia să facă față unei epidemii, în cazul în care un nou virus va lovi regiunea? Dacă răspunsul este nu, oare va putea comunitatea internațională să oprească răspândirea virusului și declanșarea unei pandemii?

| 2 ianuarie 2016|Categories: Peninsula Coreeană, Societate|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza