Ascensiunea politică a lui Xi Jinping

Laurențiu Gagu | 3 noiembrie 2017
Xi Jinping, președintele Chinei, la ... +
Xi Jinping, președintele Chinei, la summitul BRICS din Xiamen, în 2017 -

Xi Jinping s-a născut în Beijing pe 1 iunie 1953 și provine dintr-o familie cu influență politică. Tatăl său, Xi Zhongxun, a avut o carieră militară impresionantă, în special în timpul războiului împotriva Japonia, și apoi în războiul civil împotriva Kuomintangul naționalist, iar de la începutul anilor ’50 a început să lucreze în instituțiile care se ocupau cu propaganda în Republica lui Mao. Mama lui Xi Jinping, Qi Xin, a lucrat în cadrul Institutului Marxist-Leninist din Beijing.

Spre deosebire de modul în care majoritatea copiilor elitelor chineze își duceau viața, sunt cunoscute detalii importante despre viața lui Xi Jinping din timpul Revoluției Culturale și până acum. Neimplicarea sa în tumultul revoluționar s-a datorat în mare parte dizgrației în care tatăl său căzuse, Xi neputând fi angrenat în actele de violență ale Gărzilor Roșii. Din cauza exceselor de violență ale acestor gărzi, tinerii de la oraș au fost trimiși în sate, în cadrul unei campanii care dorea să liniștească haosul Revoluției Culturale și să îi învețe pe tineri cum arată viața rurală. „În doar doisprezece ani, mai mult de șaptesprezece milioane de tineri chinezi au fost mutați forțat de la orașe la sate”. Aceeași soartă au înfruntat-o și alți lideri chinezi actuali, precum Li Keqiang, Wang Qishan, Liu Yunshan, toți fiind trimiși în mediul rural pentru a fi educați în acest spirit.

Între 1969 și 1975, Xi Jinping a fost trimis într-un sat mic, Liangjiahe, unde a avut numeroase slujbe, precum doctor în cadrul fermelor (ceea ce presupunea o pregătire minimă în ceea ce privește îngrijirea animalelor), muncitor agricol, și mecanic. Deși, Xi Zhongxun încă se afla în detenție (acesta fiind principalul motiv pentru care i se refuza aderarea lui Xi în Partidul Comunist), actualul președinte al Republicii Populare Chineze a reușit în anul 1974 să devină „cadru” în Partidul Comunist Chinez. Misiunea din mediul rural a lui Xi Jinping s-a finalizat în momentul în care s-a întors la Beijing pentru a-și continua studiile sub egida Școlii Brigăzii Muncitorilor. Aceasta instituție era garantată tinerilor care au fost forțați să renunțe la demersurile educaționale la începutul Revoluției Culturale, universitățile fiind închise. În anul 1979, Xi își finalizează studiile în cadrul Universității Tsinghua, din Beijing, obținând diploma de inginer chimist.

La puțin timp, aceasta a reușit să obțină un post de asistent personal în cabinetului Ministrului Apărării Geng Biao. Ulterior: din anul 1982 până în 1985, Xi a fost secretar de partid al orașului Zhengding din provincia Hebei, iar apoi vice-primar al orașului Xiamen din provincia Fujian, între 1985-1988. În perioada 1988-2007, Xi Jinping a deținut funcții importante de partid în provinciile de coasta Fujian și Zhejiang. Xi Jinping este tipul de conducător care a parcurs toate etapele în propria-i carieră politică, probabil acesta fiind unul dintre motivele pentru care acesta conduce cu „mână de fier” Republica Populară Chineză. Din 2007 până în 2012, a fost membru în Biroul Politic al Partidului Comunist, iar în 2008 a fost ales vice-președintele Republicii Populare Chineze. De asemenea, Xi a fost responsabil pentru pregătirea Jocurilor Olimpice de la Beijing în 2008 și celebrarea a 60 de ani de la crearea Republicii Populare Chineze, în 2009.

La sfârșitul anului 2012, acesta a fost ales în funcția de secretar general al Partidului Comunist din China, obținând un nou mandat la congresul care tocmai s-a încheiat. Reformele inițiate de Xi în ultimii 5 ani sunt foarte importante, deoarece de succesul lor depinde ascensiunea economică și geopolitică a Chinei din următorii ani. Principalele sale reforme sunt:

Campania anti-corupție – această inițiativă a fost inițiată în anul 2012, și are drept scop pedepsirea membrilor de partid, guvern, oficiali din armată, conducătorii unor companii private, care sunt suspecți că au primit mită, sau că au fost implicați în acțiuni care contravin legilor.

Reforme militare – Xi Jinping a început restructurarea armatei prin demiterea din funcții a cadrelor care subminau autoritatea conducerii civile a Comisiei Militare Centrale, instituție a cărui coordonator este, din 2012, Xi Jinping. Investițiile masive în armată au transformat Armata de Eliberarea a Poporului într-o grupare militară extrem de mobilă. De exemplu, în ultimii ani, Republica Populară Chineză a participat la exerciții militare comune alături de Rusia, în Marea Baltică și Mediterană.

Politică externă – venirea lui Xi la conducerea a produs o transformare totală în politica externă a Chinei, acesta renunța la strategia propusă de Deng Xiaoping – keeping a low profile, care presupune creștere economică fără implicare în afacerile globale, Xi promovând trecerea la striving for achivement. Astfel, politica externă a Chinei capătă un caracter proactiv, administrația de la Beijing sub comanda lui Xi Jinping pornind numeroase proiecte economice, cu scopul îmbunătățirii relațiilor cu statele vecine, dar și pentru crearea unor conexiuni economice cu alte state de pe alte continente.

Recent încheiatul Congres al Partidului Comunist din China, al XIX-lea, demonstrează încă o dată nivelul la care China dorește să se implice în afacerile globale. Cele mai importante puncte pe care președintele Xi le-a enunțat în timpul congresului sunt:

1. Implicarea Republicii Populare Chineze la nivel global, acesta declarând că „noi vom sta mândri printre națiuni lumii […] și vom deveni o putere globală”.

2. Respingerea valorilor politice din Occident – deși în China există numeroase probleme la nivel politic, precum corupția, sau la nivel social, nerespectarea drepturilor omului, Xi a propus continuarea consolidării RPC sub stindardul „socialismul cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră”.

3. Beijingul va adopta o retorică dură la adresa regiunilor care doresc independența, cu referire la Republica China (Taiwan) și Hong Kong. Acesta a declarat că „nu vom permite nimănui folosind orice mijloace, în orice moment să separe 1 centimetru de pământ din China”.

4. Partidul Comunist Chinez muncește pentru realizarea „China dream”, prin crearea unui mediu mai puțin poluat, cu niște oameni politici responsabili, dar și prin construirea unor companii high-tech.

Al XIX-lea Congres a demonstrat că Xi Jinping este liderul incontestabil al Partidului Comunist, care a parcurs toate etapele în cariera sa politică, și care ar putea transforma China într-unul dintre cele mai performante state din punct de vedere economic și militar. Pe de altă parte însă, problema controlului politic excesiv, a nerespectării drepturilor omului și cea a sărăciei pot conduce în timp, dacă vor rămâne nerezolvate, la slăbirea legitimității Partidului Comunist din China.

| 3 noiembrie 2017|Categories: China, Politică|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Laurențiu Gagu este fost intern RISAP. Domeniile sale de cercetare sunt: analiza de conflict, problematica legată de suveranitatea teritorială din Marea Chinei de Sud, consolidare democratică, dar și flancul estic al UE.

Comenteaza