Armata Republicii Populare Chineze a împlinit 90 de ani

Alexandra Prăjica | 2 august 2017
Parada militară organizată cu ocazia ... +
Parada militară organizată cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Armatei de Eliberare a Poporului -

Aniversarea a 90 de ani de la înființarea Armatei de Eliberare a Poporului a fost un mare prilej de sărbătoare pentru China. În cinstea acestei comemorări au fost organizate mai multe evenimente, însă cel mai important pe plan internațional a fost parada militară din poligonul Zhurihe, dintr-o zonă izolată, aflată la graniţa cu Mongolia, în deșertul Gobi.

Armata chineză a luat naștere în timpul revoltei armate din orașul Nanchang, pe 1 august 1927, și număra doar 20.000 de soldați. Nouăzeci de ani mai târziu, situația este complet diferită, armata chineză numărând peste 2 milioane de militari. Pe lângă creșterea numărului de militari, armata și-a înarmat soldații cu tehnică militară avansată. Începând cu anul 2008, Forțele Navale chineze au expediat peste 70 de nave pentru misiuni de escortă în Golful Aden și în largul coastelor Somaliei, protejând astfel peste 6.300 de nave chinezești și străine în timpul acestor misiuni. Până în iunie 2017, armata chineză a participat la 24 de misiuni ale ONU de menținere a păcii, trimițând 31.000 de soldați, dintre care 13 militari și-au pierdut viața în misiune.

Deși China nu a mai luptat într-un război de foarte mult timp, această modernizare a armatei se datorează noii sale poziții internaționale, de a doua cea mai mare economie din lume. Conform Cărții Albe din 2015, construirea unei forțe puternice de apărare națională este o sarcină strategică în procesul de modernizare și totodată reprezintă și o garanție a securității pentru o dezvoltare pașnică.

În cadrul paradei militare din acest an, în timp ce tancurile, vehicule cu rachete nucleare şi alte platforme militare defilau, aeronavele militare au survolat zona. La paradă au participat peste 12.000 de militari, tancuri, lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă și alte arme impresionante. Aproape jumătate din echipamentele văzute la parada militară au fost afișate pentru prima dată. Printre aeronave s-au numărat bombardiere H-6K, care au patrulat recent în apropiere de Taiwan şi Japonia, dar şi avioane de luptă J-15 şi J-20, de generaţie nouă.

Prezența lui Xi Jinping la paradă a avut rolul esențial. În calitate de şef al Comisiei Militare Centrale, el a salutat în mod direct armata și le-a cerut soldaților să muncească din greu. De partea cealaltă, militarii au scandat „Servim poporul!”, „Urmăm partidul!”, „Luptăm să câştigăm” şi „Făurim un comportament exemplar!”.

„Astăzi suntem mai aproape de obiectivul unei reîntineriri măreţe a naţiunii chineze, decât oricând altcândva în istorie şi trebuie să construim o armată puternică a poporului mai mult decât oricând altcândva în istorie” a declarat Xi Jinping. El a mai subliniat că armata trebuie să susțină fără ezitare Partidul Comunist: „Ascultați întotdeauna și urmăriți ordinele partidului și mărșăluiți oriunde vă îndreaptă partidul”.

Xi Jinping a cerut armatei să se transforme într-o forță de elita, avertizând că în lume nu este pace, însă nu a menționat niciun punct de conflict și nicio amenințare precisă. Mulți analiștii consideră că a făcut referire la disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, Taiwan și tensiunile privind programul nuclear și balistic nord-coreean.

Această paradă militară are și importante semnificații politice nu doar pe plan internațional, ci și pe plan intern.

Pe plan intern, președintele Xi Jinping se pregătește pentru cel de-al 19 Congres al Partidului Comunist, ocazie cu care va fi ales președinte pentru încă un mandat de 5 ani. Parada vine să-i întărească acestuia imaginea de lider suprem al armatei și să consolideze și mai mult puterea lui Xi, care își va putea promova aliați pe posturi cheie în cadrul guvernului și Partidului Comunist.

„Armata de Eliberare a Poporului a studiat cu seriozitate și a pus în aplicare discursurile importante ale președintelui Xi Jinping […] Facem eforturi pentru a spori gradul de conștientizare politică a Armatei de Eliberare a Poporului și pentru a intensifica studiul teoriilor inovatoare ale partidului” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Apărare,  Wu Qian.

Cu acest prilej, armata chineză, devenită una din cele mai puternice armate din lume, a atras încă o dată atenția mediului internațional. Cu toate acestea China declară că dorește soluționarea conflictelor pe cale diplomatică, dovadă fiind cele trei Cărți Albe privind strategia militară, publicate până în prezent, ce promovează același principiu „nu vom ataca dacă nu suntem atacați, însă vom contraataca atunci când va fi nevoie”. Dar parada militară și tehnologia avansată prezentată cu ocazia acesteia au creat probabil multe griji în țările din regiune care au diferite dispute teritoriale cu China.

| 2 august 2017|Categories: China, Securitate|Tags: , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Alexandra Prăjica este fost colaborator RISAP. Domeniile sale de interes sunt strâns legate de China, fiind interesată de relații internaționale și relații economice, cât și de cultură și tradiții.

Comenteaza