Armata chineză sosește în Oceanul Indian

Andreea Mandiuc | 25 iulie 2017
Nave chineze în timpul unui ... +
Nave chineze în timpul unui exercițiu militar în Oceanul Pacific, în 2014 -

Pe data de 12 iulie, nave ce transportau trupe chineze se îndreptau spre Djibouti, o țară mică, situată în Cornul Africii, în apropierea strâmtorii Bab el-Mandeb, care face legătura între Oceanul Indian, Canalul Suez și Marea Mediterană. Această arteră navală reprezintă una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim din lume, iar Djibouti este locul unde China și-a construit prima sa bază militară din afara țării.

Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a spus pe 12 iulie, că baza militară construită de China în Djibouti se dorește a fi pentru „menținerea păcii și ajutor umanitar” în Africa. Baza militară a chinezilor va fi folosita și „pentru cooperare militară, exerciții navale și misiuni de salvare”, conform agenției de presă chineză, Xinhua. Aceeași agenție a continuat prin a spune că pe 12 iulie cele două nave „au plecat din orașul port, Zhanjiang, situat în partea sudică a provinciei Guangdong, din China”.

Baza militară chineză construită în Djibouti ar fi fost ridicata în urma „negocierilor prietenești” dintre cele două țări, iar construcția bazei militare a început anul trecut. Aceasta bază militară este văzută ca o tentativă a Chinei de a-și mări puterea în acea zonă și de a-și arata capacitățile militare avansate. Ziarul chinez Huanqiu a spus că singurul motiv pentru care China dorește să-și dezvolte puterea militară este acela de a proteja țara, nu de a controla întreaga lume, așa cum consideră unii.

În timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Africa în anul 2013, acesta a spus că dorește ca țara sa să aibă relații foarte bune cu Africa, iar doi ani mai târziu China a anunțat „zece planuri majore pentru a intensifica cooperarea cu aceasta”. Conform European Council on Foreign Relations (ECFR), cooperarea Chinei cu Africa pe planul securității și al păcii este esențială pentru Beijing.

Ultimii ani au fost prielnici pentru China, deoarece a început sa intensifice investițiile în Africa. Fiind prezentă la summit-ul Națiunilor Africane din anul 2015, China a anunțat că va investi 60 de miliarde de dolari în dezvoltarea Africii. Un sector special al investițiilor chineze în Africa îl reprezintă construcția linilor feroviare. China a oferit un împrumut și a construit o cale ferată modernă care conectează Djibouti de capitala Etiopiei, Addis Abeba. Această linie este foarte importantă deoarece portul Djibouti este principalul port folosit de Etiopia, care nu are acces la mare. Noua cale ferată facilitează comerțul Etiopiei, care până acum se realiza cu ajutorul tirurilor.

În schimbul acestor beneficii oferite de China, țările de pe continentul african trebuie să contribuie cu „resurse naturale, minerale și energie”. China este cel mai mare partener comercial al continentului african, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, forței de muncă, dar și la menținerea păcii în unele zone ce au conflicte militare. Companiile chineze au fost însă de multe ori criticate pentru poluarea mediului, abuzuri împotriva angajaților, corupție sau alte practici controversate.

În anul 2015, președintele chinez, Xi Jinping, și-a luat angajamentul că va trimite „8.000 de trupe către forțele de menținere a păcii ale ONU”. Peste 2.500 de soldați chinezi sunt trimiși în misiunile „căștilor albastre”,  trupe trimise de către ONU pentru a menține sau restabili pacea în zonele cu conflicte militare sau civile. Cea mai semnificativă prezență a acestora este în Sudanul de Sud (1.051), apoi în Liberia (666) și în Mali (402).

Djibouti este o zonă perfectă pentru marile puteri globale, deoarece este singura țară care se bucură de un grad mai mare de stabilitate în comparație cu țările din preajma sa. Acesta este unul dintre motivele pentru care țări ca Franța, Statele Unite ale Americii, Japonia sau China au ales Djibouti ca destinație pentru bazele lor militare.

Prin construcția primei baze militare în afara teritoriului său, China poate fi văzută ca o mare putere ce dorește să-și extindă forța militară, deși declarațiile din partea Chinei nu confirmă acest lucru. Va fi însă interesant de urmărit modul în care Forțele Navale ale Chinei vor utiliza în următorii ani prima lor bază navală din afara țării, care le oferă accesul liber la Oceanul Indian.

| 25 iulie 2017|Categories: China, Securitate|Tags: , , , , |2 Comments

Despre autor:

Andreea Mandiuc este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes sunt relațiile dintre China și Uniunea Europeană, cultura și tradițiile din Indonezia, dar și evoluțiile din Peninsula Coreeană.

2 Comentarii

 1. Constantin M 26 iulie 2017 at 7:59 pm - Reply

  Felicitări!
  Un articol destul de pertinent aprofundat si bine documentat. Totusi as dori să precizez : ” 8000 de trupe ” ? Cred că 8000 de soldati….
  În rest foarte bine spre excelent.
  Încă o dată felicitări Andreea.

 2. Mihai 27 iulie 2017 at 10:21 am - Reply

  Bravo

Comenteaza