Alegerile din Tokyo: un pas înainte pentru Koike, unul înapoi pentru Abe?

Ruxandra Motoi | 17 iulie 2017
Guvernatoarea metropolei Tokyo, Yuriko Koike, ... +
Guvernatoarea metropolei Tokyo, Yuriko Koike, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul de externe al Norvegiei, Børge Brende, în 2016 -

În data de 2 iulie 2017, cetățenii din Tokyo au votat pentru alegerea unor noi membri în cadrul Consiliului Metropolitan al Tokyo, cele două partide aflate în strânsă competiție fiind Partidul Liberal Democrat (Liberal Democratic Party – LDP) și partidul relativ recent creat de guvernatoarea capitalei japoneze, Yuriko Koike, partidul Tomin First no Kai (Tokyo Residents First). În urma închiderii urnelor de vot, partidul creat de Yuriko Koike, precum și aliații acestui partid, a câștigat alegerile, reușind să obțină în urma alegerilor un număr total de 79 de locuri din cele 127 de locuri ale Consiliului Metropolitan din Tokyo.

Inițial membră a Partidului Liberal Democrat (LDP), Yuriko Koike a ales anul trecut să candideze independent pentru funcția de guvernator al Tokyo, întrucât partidul a refuzat să o sprijine în această campanie. Victoria lui Koike în alegerile de anul trecut s-a dovedit a fi doar începutul călătoriei sale politice. În urma victoriei răsunătoare de la alegerile pentru Consiliul Metropolitan al Tokyo de la începutul acestei luni, aceasta a declarat că va demisiona din funcția de președinte al partidului Tomin First no Kai pentru a se putea concentra asupra responsabilităților sale de guvernator. Votul acordat partidului creat de Yuriko Koike, deși momentan este unul venit doar din partea celor ce locuiesc în Tokyo, poate reprezenta un prim pas către un viitor în care Yuriko Koike poate deveni chiar prima femeie prim-ministru a Japoniei.

Rezultatul votului este cu atât mai important cu cât, dincolo de faptul că sugerează că opinia publică în ceea ce o privește pe guvernatorul Yuriko Koike este una favorabilă, acesta reprezintă și un puternic indicator al unei opinii publice negative în ceea ce privește partidul aflat la conducerea Japoniei și, mai ales, președintele acestui partid, Shinzō Abe. Partidul Liberal Democrat a rămas cu doar 23 de locuri în cadrul Consiliului Metropolitan din Tokyo, deși înainte de alegeri membrii acestui partid ocupau un număr de 57 de locuri.

Faptul că Partidul Liberal Democrat a fost implicat recent în mai multe controverse, de la operațiunile de păstrare a păcii în Sudanul de Sud și până la acuzații aduse la adresa prim-ministrului Shinzō Abe conform cărora acesta ar fi fost implicat în două scandaluri privind presupuse fapte de favoritism, reprezintă cu siguranță unul dintre factorii care au condus la acest rezultat al campaniei electorale din Tokyo. Întrucât prim-ministrul Shinzō Abe trece printr-o perioadă de slabă popularitate din cauza rezultatelor neclare ale politicilor economice impuse în Japonia și ca urmare a scandalurilor în care a fost implicat rămâne de văzut cum, și dacă, acesta poate recâștiga încrederea publicului din Japonia și implicit pe a membrilor propriului partid. Cea din urmă este foarte importantă ținând cont că, în urma modificărilor regulilor interne ale LDP în luna martie 2017, Shinzō Abe va avea dreptul de candida la un al treilea mandat de președinte al partidului în septembrie 2018.

| 17 iulie 2017|Categories: Japonia, Politică|Tags: , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Ruxandra Motoi este fost intern RISAP. Domeniile sale de interes reprezintă politica internă și externă a Coreei de Sud, în special relațiile acesteia cu Coreea de Nord și țările vecine din Asia de Est.

Comenteaza