Alegerile din India: Modi și șarmul puterii

RISAP | 17 martie 2017
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, într-un ... +
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, într-un eveniment de campanie din Uttar Pradesh -

Având dimensiunea și fragmentarea Uniunii Europene, India trebuie privită ca un mamut continental atunci când vine vorba de alegeri la nivel de provincii (care sunt numite oficial state). 2017 pare a fi anul lui Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, dacă ar fi să ne luăm după rezultatul alegerilor din Uttar Pradesh de la începutul acestui an.

În 2017 au loc alegeri locale în 7 state din India: Punjab, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Goa, Manipur, Gujarat și Himachal Pradesh. Alegerile sunt cu adevărat incitante întrucât implică nu doar principalele partide naționale, Bharatiya Janata Party (BJP) și Indian National Congress (INC), ci și partide regionale care domină scena politică a unor state. BJP este partidul care l-a propulsat în funcție pe Narendra Modi, prim-ministrul Indiei și este un partid naționalist de dreapta și adversarul cel mai de temut al Congresului Național Indian (Congresul). Acesta din urmă datează încă de pe vream Rajului Britanic (1885) și este condus de nora Indirei Gandhi, Sonia Gandhi. Este un partid de centru-strânga și a fost principalul partid al Indiei, conducând timp de 49 de ani guvernul Indiei, de la declararea Independenței în 1947.

Chiar dacă sunt alegeri locale, acestea sunt importante întrucât, pe lângă preluarea conducerii statelor, partidul câștigător va putea numi reprezentanți în camera superioară a parlamentului Indiei, Rajya Sabha (parlamentarii din această cameră nu sunt aleși prin vot direct, ci numiți de guvernele statelor indiene). Rezultatul alegerilor poate fi, pentru liderii partidelor naționale, o validare a puterii și poziției lor.

În cazul Indiei din 2017, laurii au fost culeși de Narendra Modi, care, asemenea unui cameleon, a reușit imposibilul – a atras de partea sa un stat, Uttar Pradesh, care a obișnuit să voteze cu partide de stânga, nu cu BJP, care este un partid naționalist de dreapta.

Până la alegerile parlamentare pentru camera inferioară, Lok Sabha, din 2014, când Modi a avut o victorie zdrobitoare în fața Congresului, acesta din urmă obișnuia să conducă India. Fiind de centru-stânga, Congresul era obișnuit să obțină rezultate pozitive în Uttar Pradesh, asigurându-și suficiente locuri în Rajya Sabha. Importanța Uttar Pradesh-ului poate fi comparată cu cea a Californiei în alegerile prezidențiale din SUA. Având o populației de peste 220 de milioane de locuitori, cine câștigă provincia, câștigă 80 de locuri din cele 545 din camera inferioară a parlamentului, lucru care îi va permite obținerea cu ușurință a unei majorități.

India, fiind o federație, puternic descentralizată, trebuie privită ca o altfel de Uniune Europeană, unde fiecare stat își organizează alegeri locale pentru alegerea unui parlament local, numită Vidhan Sabha.

Din cele 5 state care au organizat alegeri anul acesta, Punjab, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Goa, Manipur, BJP a câștigat Uttar Pradesh și Uttarakhand, iar în Goa a câștigat prin intermediul unei alianțe cu partide locale. Congresul a câștigat celelalte două provincii (Goa și Manipur), în Manipur nereușind să câștige însă și votul popular, dar beneficiind de avantajul oferit de delimitarea districtelor. India, la fel ca și Marea Britanie și SUA, se bazează pe un sistem de vot majoritar, într-un singur tur.

Modi a fost omul acestor alegeri, dacă ar fi să analizăm modul hotărâtor în care partidul său de dreapta a câștigat alegerile în unele dintre cele mai sărace și divizate provincii ale Indiei, ca Uttar Pradesh. Cum BJP a mizat foarte mult pe imaginea lui Modi, discursul său din ultimul timp a îmbrăcat o formă populistă, tot mai multe persoane suprapunând acțiunile întreprinse de Modi cu cele ale Indirei Gandhi, un „campion al săracilor”.

Modi a reușit să-și păstreze aura elitistă de brahman în același timp în care vorbea cu glasul săracului de rând. A reușit să transforme acțiunile de demonetizare care au fost întreprinse în India la sfârșitul lui 2016, în acțiuni necesare pentru a lovi în castele bogate ale Indiei, care ar fi ascuns în mod ilegal bani negrii pentru a evita taxele, deși efectele negative s-au răsfrânt asupra săracilor. A reușit să ofere speranța locurilor de muncă și îmbogățirii în același timp în care promova Make în India și reforme care să atragă companii străine. A inițiat o serie de măsuri de îmbunătățire a calității vieții indienilor din zonele rurale, în același timp în care nu a pierdut din vedere reforme economice care favorizau mediul privat.  A reușit să atragă de partea sa o masă largă de cetățeni printr-un discurs care punea accentul pe egalitatea religioasă și „dezvoltare pentru toți”, în același timp în care acuza un partid regional din Uttar Pradesh de favorizarea musulmanilor în detrimentul hindușilor, prin construirea cimitirelor în sate, dar nu și a crematoriilor.

Dualitatea lui Modi a fost o mană cerească pentru partidul său, care a reușit să obțină 312 din cele 403 locuri din Vidhan Sabha al Uttar Pradesh, cea mai mare victorie a unui partid din Uttar Pradesh de după 1977. Modi a devenit liderul incontestabil al BJP-ului și principala figură politică a Indiei, strivindu-și efectiv opoziția datorită valului de simpatie pe care l-a obținut din partea populației Indiei. BJP nici nu anunțase un candidat pentru funcția de ministru-șef în Uttar Pradesh, sprijinindu-și întreaga campanie pe imaginea lui Modi.

Alegerile din India, din acest an, în special cele din Uttar Pradesh, au fost o bornă pentru BJP, Narendra Modi conducându-și partidul către o victorie zguduitoare. Aceste alegeri, coroborate cu cele din Gujarat (provincia pe care Modi a condus-o înainte de a deveni prim-ministru) și care vor aduce cu siguranța o nouă victorie în palmaresul BJP, vor oferi partidului pârghiile necesare pentru a-și consolida poziția de partid dominant în India și pentru a obține, în alegerile din 2019, o nouă majoritate în camera superioară a Parlamentului. Până atunci, Congresul Național Indian, aflat în derivă, trebuie să găsească noi strategi, dacă vrea să oprească valul dominant al lui Modi.

| 17 martie 2017|Categories: Asia de Sud, Politică|Tags: , , , , , |0 Comentarii

Despre autor:

Articolele publicate sub numele de RISAP sunt articole scrise de echipa de cercetători și analiști ai RISAP.

Comenteaza