Anul 2017 a fost un an plin de evenimente în politica internă a statelor din regiunea Asia-Pacific. Pe plan extern, anul a fost marcat de tensiunile din Peninsula Coreeană, unde Coreea de Nord a realizat progrese impresionante în programul său balistic și în cel nuclear, amenințând pentru prima dată teritoriul continental al SUA.

Noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, care în campania din 2016 promisese multe politici radicale pentru regiunea Asia-Pacific, a adoptat o poziție mult mai dură față de regimul de la Phenian, în special prin prisma declarațiilor sale belicoase. Astfel, întreg anul a stat sub spectrul unui posibil război preventiv sau accidental, care ar putea duce la milioane de decese.

În tot acest timp, Coreea de Sud a trecut prin crize interne, fosta președintă Park Geun-hye fiind demisă. La putere a venit Moon Jae-in, care promitea reforme și o politică mai flexibilă față de Coreea de Nord.

Problema Coreei de Nord a reverberat și în Japonia, unde prim-ministrul Shinzō Abe a avut un an plin de scandaluri și de încercări, care a culminat cu noi alegeri.

În China, președintele Xi Jinping a avut un an al victoriilor politice, eliminându-și unii dintre adversarii săi și consolidându-și puterea cu ocazia congresului Partidului Comunist Chinez.

Deși în regiune au existat numeroase tensiuni, anul 2017 a fost un an bun și pentru un proiect cu perspective mai optimiste: Inițiativa Belt and Road a Chinei, care s-a extins la nivel global.

Seria de articole a retrospectivei anului, care analizează cele mai importante evenimente și evoluții care au avut loc în anul 2017 în regiunea Asia-Pacific, a fost realizată de cercetătorii RISAP: Andreea Brînză, Ioana Cristocea și Andrei Lungu.

Retrospectiva anului 2017 în regiunea Asia-Pacific

Designul inițial al pozei principale a fost realizat de Freepik.com